Iran hänger iransk-holländsk kvinna som deltog i protesterna efter valfusket 2009

Lördagen 29 januari 2011

FDRMI – Den Iranska myndigheten annonserade på lördag att den iransk-holländska kvinnan Zahra Bahrami, som hade arresterats i samband med protesterna efter Iranska presidentsvalet 2009 har avrättats tidigt imorse i evin-fängelset.

Bahramis avrättning är den senaste i de masshängningar som utförts av islamiska republiken i januari. Hennes avrättning tar det totala antalet personer hängda i Iran hittills i år till 81, enligt media rapporter.

Bahrami, en 46-årig iransk-född naturaliserad holländsk medborgare, hade häktats i december 2009 efter att ha deltagit protester mot regeringen medan hon var på besök hos släktingar i den islamiska republiken. Hon blev anklagad till att ha tillhört den Iranska exil oppositionen.

Åklagarmyndigheten bekräftade på lördagen att hon hade arresterats för ”säkerhets brott.”
Efter sin arrestering anklagades Bahrami av Iranska myndigheter att ha varit inblandad i narkotika smuggling till Iran vilket ledde till hennes avrättning.

”Narkotikasmugglaren, Zahra Bahrami, dotter till Ali, hängdes tidigt på lördagsmorgonen efter att hon dömts för att sälja eller inneha narkotika,” sade Teherans åklagarmyndighet.

Nederländerna hade sökt information om Bahramis fall och hade anklagat de iranska myndigheterna att neka den nederländska ambassaden tillträde till fången, eftersom de inte accepterade hennes dubbel-medborgarskap.

Strömmen av avrättningarna har dragit på sig kritik från Catherine Ashton, Europas främste diplomat :
”Europeiska unionen är djupt oroad över användningen av dödsstraffet i Iran. Avrättningarna sker i en alarmerande takt”, sade hon på torsdagen.

Den senaste vågen av massavrättningar i Iran anses av många vara myndigheternas reaktion till oroligheterna på andra håll i mellan-östern som de farar skulle skapa känslor till nya uppror i Iran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.