Långa fängelsestraff för 11 politiska fångar, inklusive10 kvinnor

DMRf dömer fällande dom av 11 politiska fångar, inklusive 10 kvinnor, till långa fängelsestraff och kräver en utredning av Sara Tabrizis misstänkta död efter hennes frihetsberövande av underrättelseministeriet.

Enligt statliga media rapporter dömdes fångarna till mellan 6 och 9,5 års fängelse av gren 3 av revolutionsdomstolen i Rasht. De greps den 16 augusti 2023 i städerna Rasht, Lahijan, Anzali och Fooman. Då tillkännagav regimens underrättelseavdelning i Gilan-provinsen arresteringen av ett team med 12 medlemmar “som planerade och agerade för att uppmuntra oroligheter och sabotage på årsdagen av upploppen under det gångna hösten” (den statliga nyhetsbyrån ISNA, 17 augusti 2023).

Enligt domarna dömdes Zahra Dadras till 9,5 års fängelse för att ha “bildat en grupp och församling och samverkan med avsikt att störa den nationella säkerheten.” De övriga 10 fångarna dömdes vardera till mer än 6 års fängelse. Den sist åtalade frikändes.

Vi fördömer starkt utfärdandet av dessa brotts domar av rättsväsendet i den kvinnofientliga prästerliga regimen. Den uppmanar FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor, FN:s särskilda rapportör för situationen för mänskliga rättigheter i Iran, FN:s fakta insamlingsuppdrag och andra människorättsförsvarare att vidta omedelbara åtgärder för att säkerställa frigivningen av politiska fångar, särskilt kvinnor.

Kvinnokommittén efterlyser också en internationell utredning av Sara Tabrizis misstänkta död, en ung kvinna som hittades död i sin fars hus en stund efter att ha arresterats av underrättelse ministeriet. Under de senaste åren har ett betydande antal politiska fångar och fångar från upproret dött misstänkt efter att ha släppts.