Långa fängelsestraff för 3 kvinnor i Iran

Iranska regimen ökar förföljelsen av aktiva oliktänkande. Regimens så kallade rättsväsende dömde nyligen tre kvinnor till sammanlagt 35 års fängelse.

Regimens ökände domaren, Iman Afshari, dömde Forough Taghipour, Marzieh Farsi och Zahra Safaei till 15 års respektive fem års fängelse. Samtliga tre sitter frihetsberövade i det ökända Evin-fängelset sedan de greps.

Tre andra politiska fångar som haft samröre med den demokratiska oppositionen sitter i Evin-fängelsets kvinnoavdelning sedan november 2022 utan dom. Arghavan Fallahi, Parvin Mirasan och Nasim Gholami Simiyari, står inför en osäker framtid.

De ökade tillslagen mot de politisk aktiva och deras anhöriga i Iran syftar till att kuva den demokratiska oppositionen på hemmaplan. Regimen hoppas också att dessa tillslag ska skrämma folket, och framförallt den unga generationen och få dem att inte stödja och ansluta sig till oppositionens motstånds enheter som leder det folkliga upproret.

Det behövs ökade internationella åtgärder för att rädda livet på politiska fångar.