Iran: Avrättning av 864 fångar 2023 för att undertrycka uppror

Den högsta utförandefrekvensen under de senaste 8 åren med en ökning på 34 % jämfört med föregående år
Tortyr- och avrättnings maskinen, orkestrerad av regimen 2023, visade ingen tillfällig paus i sin brutalitet. Det registrerade antalet avrättningar i år nådde minst 864 fångar, vilket är den högsta siffran under de senaste 8 åren. Men med tanke på de hemliga avrättningarna är det faktiska antalet sannolikt mycket högre.

Antalet avrättningar 2023 var cirka 34 % högre än 2022 som nådde 646 avrättningar. Trenden med avrättningar fortsatte att eskalera under 2023, med mer än 36 % av avrättningarna (313 fall) som ägde rum under årets sista tre månader, vilket sammanföll med regionala konflikter.

Bland offren var det de mest förtryckta och marginaliserade Baluchlandsmännen som bar bördan av avrättningarna. Av de avrättade var 191 personer, eller mer än 22 %, Baluch. Bland de avrättade fanns bland annat 26 kvinnor och 8 ungdomsbrottslingar som var under 18 år vid tidpunkten för brottet. Sju avrättningar genomfördes på ett chockerande offentligt sätt.

Vågen av avrättningar håller i sig in i det nya året. Den 1 januari 2024 avrättades fem fångar i Karajs centralfängelse. Regimens rättschef i Alborz-provinsen motiverade dessa avrättningar genom att säga: “Det finns ingen mildhet i att hantera dem som äventyrar folkets säkerhet.” De förtryckande mullornas sanna avsikt är inget annat än att bevara den olycksbådande prästerliga regimen mot störtande.

Den 4 januari hängdes två fångar i Ardabil och en i Hamedan, medan tre andra hängdes under dagarna fram till det i Ardabils centralfängelse. Tisdagen den 2 januari rapporterade den statliga nyhetsbyrån IRNA om avrättningen av nio fångar i Ardabil.

Samtidigt gick fyra politiska fångar som dömts till döden, tillhörande sunnisamfundet i Qezelhesar-fängelset, in på den sjätte dagen av sin hungerstrejk i protest mot avrättningen av deras medfånge Davood Abdollahi. Tidigare hade tre av deras medfångar, Davood Abdollahi, Ayub Karimi och Ghasem Abesteh, hängts av regimens bödel i samma fängelse.

Årtionden av eftergift och beviljande av eftergifter till den härskande religiösa fascismen har uppmuntrat den att undertrycka och avrätta, tortera internt och engagera sig i krigshets och terrorism utanför Iran. Det iranska motståndsrörelsen uppmanar än en gång FN, relevanta organisationer, EU och medlemsländer att vidta omedelbara åtgärder för att stoppa mullornas mördarmaskin och rädda livet på tusentals fångar som står inför avrättning och uppmanar än en gång till besök av en internationell fakta delegation till Irans fängelser. Denna regim måste utvisas från det internationella samfundet och dess ledare, särskilt Ali Khamenei, Ebrahim Raisi och Gholamhossein Ejei, måste ställas inför rätta för fyra decennier av brott mot mänskligheten och folkmord.