Iran: Säkerhetsstyrkor använde våldtäkt och annat sexuellt våld för att ostraffat krossa ”Woman Life Freedom”-upproret

Säkerhetsstyrkor i Iran använde våldtäkt och andra former av sexuellt våld, som uppgick till tortyr och annan misshandel, för att skrämma och straffa fredliga demonstranter under upproret ”Woman Life Freedom” 2022, sade Amnesty International i en ny rapport som publicerades idag.

Den 120 sidor långa rapporten, ”De våldtog mig våldsamt”: Sexuellt våld som vapen för att krossa Irans ”Woman Life Freedom”-uppror, dokumenterar i detalj de upprörande prövningarna av 45 överlevande, inklusive 26 män, 12 kvinnor och sju barn, som utsattes för våldtäkt, gruppvåldtäkt och/eller andra former av sexuellt våld från underrättelse- och säkerhetsstyrkor efter deras godtyckliga gripande för utmanande decennier av förtryck och förankrad könsbaserad diskriminering. Hittills har de iranska myndigheterna inte åtalat eller åtalat någon tjänsteman för de fall av våldtäkt och annat sexuellt våld som dokumenterats i rapporten.

”Vår forskning avslöjar hur underrättelse- och säkerhetsagenter i Iran använde våldtäkt och annat sexuellt våld för att tortera, straffa och tillfoga demonstranter bestående fysisk och psykisk skada, inklusive barn så unga som 12. De upprörande vittnesmålen vi samlat in pekar på ett bredare mönster i användning av sexuellt våld som ett nyckelvapen i de iranska myndigheternas vapenlager för förtryck av protesterna och undertryckande av oliktänkande för att hålla fast vid makten till varje pris, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnés Callamard.

”Irans åklagare och domare var inte bara medskyldiga genom att ignorera eller dölja överlevandes klagomål om våldtäkt, utan använde också tortyr befläckade ”bekännelser” för att väcka falska anklagelser mot överlevande och döma dem till fängelse eller död. Offren har lämnats utan upprättelse och ingen upprättelse; bara institutionaliserad straffrihet, tystnad och flera fysiska och psykologiska ärr som går djupt och långt.”