Irans regim ökar avrättningarna i krigets dimma

Samtidigt som Irans regim trummar för krig i Mellanöstern har den engagerat sig i en kampanj för förtryck och avrättning i Iran.

Regimen genomfört minst 78 avrättningar under de senaste tre veckorna. Regimen har varit särskilt hård i sina domar mot Irans Baluch-gemenskap.

Måndagen den 13 november avrättade regimen Mohammad Barahoui Anjomani, Mohammad Karim Bakazaei Akson och Edris Bilrani, tre baluchi-fångar i Zahedan. De tre fångarna anklagades för att ha attackerat högkvarteret för State Security Force (SSF), polisstation 12 och attackerat en SSF-patrull. Det är värt att notera att Station 12 var samma polishögkvarter som öppnade eld mot fredliga Baluch-demonstranter den 30 september 2022 och dödade mer än 100 civila, inklusive mer än ett dussin barn. Händelsen blev känd som Zahedans blodiga fredagsmassaker. Ironiskt nog åtalade inte regimen någon av de myndigheter och säkerhetsstyrkor som var inblandade i den blodiga fredagen.

Den 8 november avrättade regimen den politiska fången Meisam Chandani (Dehghani), 34, i centralfängelset i Zahedan. Meisam greps i september 2011, 22 år gammal. I en skenrättegång anklagades han för att ha deltagit i dödandet av tre repressiva agenter och dömdes till döden på falska anklagelser om att “agera mot nationell säkerhet” och “föra krig mot Gud”. genom väpnad aktion.” Han hängdes efter 12 års fängelse och tortyr.

Samma dag hängde regimen två andra Baluchi-landsmän i Zahedans centralfängelse.

Regimen ökar avrättningarna samtidigt som den utför andra repressiva åtgärder, inklusive att rensa ut universitet och statliga institutioner från individer som inte är helt i linje med regimens politik och ideologi. Parallellt ökar regimen sina ansträngningar för att stärka sin onlineövervakningskapacitet för att spionera på oliktänkande. Regimen stiftar nya lagar som ökar dess auktoritet att samla in och bryta data om iranska medborgare.

Dessa åtgärder äger rum medan regimen är fullt engagerad i en retorik för att projicera sig själv som en regional och global supermakt mitt i blodsutgjutelsen och dödandet av oskyldiga civila i Gaza. Medan regimen gör allt den kan för att förlänga kriget och dra full nytta av att göra regionen mindre säker, är dess främsta mål att öka sin hävstångseffekt för att skydda sig mot inhemska oroligheter, vilket är dess främsta hot och rädsla. Regimen har en lång historia av att använda yttre konflikter som ett sätt att undertrycka oliktänkande och dölja sina egna kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Men de modiga i Iran är beslutna att hindra regimen från att uppnå sina mål. I hela Iran riktar sig rebelliska ungdomar mot centra för förtryck och terrorism. Varje dag blir revolutionsgardets baser, Basij och andra enheter av förtryck och terror måltavla av ungdomar som trotsar oddsen att skicka två tydliga budskap: för det första är de oberörda av regimens nya våg av förtryck, och för det andra, de är inte i linje med regimens politik att sprida krig och terror i regionen.

Genom sitt agerande har det iranska folket bevisat att de är den enda sanna allierade till världssamfundet när det gäller att motverka regimens krigshets. Det är dags för världen att stå med Irans folk i deras strävan att störta mullornas regim och skapa fred och säkerhet i regionen.