Irans förtryckande kyskhet och hijab lag tar bort kvinnors rättigheter

Försummelse att följa den obligatoriska Hijab likställs med “nakenhet” i kyskhet and Hijab lag skulle resultera i allt strängare straff

Efter åtta månaders överläggning antog det iranska rättsväsendet lagförslaget om kyskhet och Hijab-lagen till Raisis regering den 22 april 2023. Regeringen skickade det vidare till parlamentet den 21 maj för slutgiltigt antagande, vilket gjorde det till lagstiftning. (Det statliga Hamshahrionline.ir, 30 maj 2023)

Chastity and Hijab-planen ses allmänt som ytterligare ett exempel på regeringens förtryckande åtgärder mot kvinnor och mänskliga rättigheter. Lagstiftningen, som har väckt betydande oro, rapporterades av statliga medier den 24 maj.

Enligt bestämmelserna i lagförslaget likställs underlåtenhet att följa den obligatoriska Hijab med “nakenhet” och skulle leda till allt strängare straff, inklusive böter och berövande av sociala rättigheter. Återfallsförbrytare kan riskera fängelse från sex månader till tre år.

Dessutom inför Chastity and Hijab lagförslaget hårda straff för individer som är associerade med icke-kompatibla individer i fordon. Efter två böter kan ett fordon förverkas, åtföljt av dagsböter på 10 miljoner rial.

Den föreslagna lagen utvidgar sina straffåtgärder till ägare och förvaltare av offentliga platser, inklusive butiker, restauranger, biografer, idrottsanläggningar, rekreations lokaler och konstnärliga anläggningar. Påföljder för bristande efterlevnad inkluderar böter, försegling av lokaler samt förlust av skattebefrielse och statliga tariffer.