Armita Geravand tonåring tjej dör efter misshandel av moralpolisen

Iranska statliga nyhetsbyråer rapporterade Armita Geravands död, som låg i koma på sjukhus.

Statliga nyhetsbyråer skrev lördagen den 28 oktober att hon dog efter att ha misslyckats med omfattande medicinsk behandling och 28 dagar på intensivvårdsavdelning.

Armita Geravand, 16, var på väg till skolan den 1 oktober när en sedlighets polisagent vid Teherans tunnelbanestation Shohada attackerade henne för att hon inte bar den obligatoriska hijaben. Enligt vittnesuppgifter förlorade hon medvetandet efter att agenten knuffat henne och hennes huvud träffat en metallstång. Hon fördes till Teherans Fajr-sjukhus, där hon förblev i koma till sin död 28 dagar senare. I rädsla för protester etablerade regimen en stark säkerhets närvaro på sjukhuset och begränsade tillgången till Armita, även till hennes familj. En journalist greps när hon försökte skriva ett reportage om händelsen.

Ett vittne som pratade med The Guardian hävdade att strax efter att Armita klev in i vagnen började en kvinnlig hijab-upprättare bråka med henne eftersom hon inte bar huvudduk. “Den chador-klädda kvinnan skrek åt henne och frågade henne varför hon inte var täckt”, sa vittnet till Guardian. “Armita sa sedan till henne” Ber jag dig att ta av din huvudduk? Varför ber du mig att bära en?’ Deras argument blev sedan våldsamt. Hijab-upprättaren började fysiskt attackera Armita och … knuffade henne våldsamt.”

Ett annat vittne sa att Armita fortfarande var vid medvetande när hon föll på marken. Vittnen hävdade att de såg samma hijab-upprättare som väntade bakom ambulansen som tog Armita till sjukhuset.

Regimens media släppte aldrig videorna som spelats in av säkerhetskameror inne i tunnelbanevagnen. Istället släppte de redigerade och korniga videor som bara visade långt borta inspelningar av händelsen efter att Armita hade förlorat medvetandet. De tog också med sig utvalda vittnen och vänner till statlig TV för att ge vittnesmål som var i linje med regeringens berättelse. Rapporter tyder på att myndigheter hade hotat vittnena och instruerat dem att avstå från att ge riktiga berättelser om händelserna som hände den 1 oktober. Armitas föräldrar sattes också under press av myndigheterna.