Två journalister döms till 25 års fängelse för att ha rapporterat sanningen om Mahsa Aminis död

Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi har suttit fängslade i mer än ett år för att ha rapporterat sanningen. De tillbringade några månader i det ökända Qarchak-fängelset och flyttades till Evin-fängelset den 1 maj 2023.

Den 15:e grenen av revolutionsdomstolen i Teheran dömde Niloufar Hamedi till 13 år och Elaheh Mohammadi till 12 års fängelse. Den ökända domaren Salavati utfärdade domarna.

Niloufar Hamedi döms till sju år för “samarbete med USA:s fientliga regering”, fem år för “samling och samverkan för att ha begått brott mot nationell säkerhet” och ett år för “propaganda mot Islamiska republiken Iran.”

Elaheh Mohammadi döms till sex års fängelse för “samarbete med USA:s fientliga regering”, fem år för “samling och maskopi för att ha begått brott mot nationell säkerhet” och ett år för “propaganda mot Islamiska republiken Iran.”

De två journalisterna har också fått tilläggsstraff, inklusive två års förbud mot medlemskap i partier, grupper och politiska grupper, aktivitet i cyberrymden, media och press.

Om domarna fastställs kommer Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi att behöva avtjäna sju respektive sex år.

Den första och andra sessionen i rättegången mot de två journalisterna hölls den 30 maj och den 25 juli 2023.

Niloufar Hamedi, a photojournalist for Shargh newspaper, took and published the first photo of Mahsa Amini in a coma at the hospital. Elaheh Mohammadi, a journalist for Ham-Mihan newspaper, published a report on Mahsa’s funeral and an interview with her father.

Niloufar Hamedi was arrested on September 22, 2022, and Elaheh Mohammadi on September 23. 2023