Iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi får Nobels fredspris

UPPDATERAD IGÅR 18:12PUBLICERAD IGÅR 10:45

2023 års fredspris tilldelas den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi för hennes kamp för frihet i förtryckets Iran.

Det tillkännagav den norska Nobelkommittén på fredagen vid en ceremoni i Oslo. Den inleddes med ”Kvinna, liv, frihet” – samma slagord som den iranska proteströrelsen använt.

Narges Mohammadi, född 1972, tilldelas fredspriset för sin ”kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla” i diktaturens Iran.En kamp som hon just nu sitter fängslad för, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen

Ökända Evinfängelset

Enligt Nobelkommittén har hon dömts till sammanlagt 31 år i fängelse och 154 piskrapp. Bland annat för att ha ”spridit propaganda mot staten” och för medlemskap i ”en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten.

Hopp till proteströrelsen

Narges Mohammadi satt i isoleringscell när den senaste protestvågen i Iran bröt ut. Men trots fångenskapen har Mohammadi  lyckats nå ut med budskap och har därför varit viktig för att protesterna inte tystnar, menar Nobelskommitténs ordförande:

– Priset är ett erkännande till de hundratusentals människor som demonstrerar mot den teokratiska regimens diskriminering och förtryck av kvinnor. Men de har haft en förgrundsgestalt, Narges Mohammadi.