Iran: Tonårsflicka i kritiska förhållanden efter misshandel av regimens moralpolis

Den iranska regimens moralpolis har misshandlat en 16-årig flicka för att inte följa regimens kvinnofientliga hijabregler, enligt rapporter från Iran.

Armita Geravand, som kommer från Kermanshah, attackerades av moralpolisen i Teheran i söndags och ligger nu i koma på Fajr-sjukhuset. Hon hålls under strikta säkerhetsvillkor och regimmyndigheter har förbjudit alla besök, även från hennes familj.

Det finns för närvarande en stor närvaro av säkerhetsstyrkor på Fajr-sjukhuset, som kontrolleras av regimens flygvapen.

Säkerhetsstyrkor arresterade till och med en journalist från regimens egen statliga media som hade besökt sjukhuset för att skriva en nyhetsrapport om händelsen.

Istället publicerade statliga medier ordagranta rapporter som hävdade att Armita Geravand inte blev överfallen av sedlighetspolisen och att hon förlorade medvetandet av lågt blodtryck. Regimen släppte manipulerade videofilmer från tunnelbanans säkerhetskameror som bara visar Armita Geravand föras bort medan han var medvetslös.

Men lokala rapporter tyder på att regim agenter knuffade henne och hennes huvud träffade en metallstång, varefter hon blev medvetslös.

Händelsen påminner om mordet på Mahsa Amini i september 2022. Amini, 22, greps av regimens moralpolis i Teheran anklagad för att inte ha följt hijabreglerna. Hon misshandlades och fördes till ett häkte där hon förlorade medvetandet av hjärnskakning. Hon dog på Teherans sjukhus i Kasra av sina skador.

Aminis död utlöste protester som snabbt förvandlades till rikstäckande protester som krävde störtandet av regimen i dess helhet. Upproret varade i flera månader trots brutala repressiva åtgärder från regimens sida. Säkerhetsstyrkor mördade minst 750 demonstranter och arresterade 30 000 andra. Regimmyndigheter avrättade sju ungdomar i förhållande till demonstranterna och dömde flera andra till döds.

Regimen vet dock att allmänhetens hat mot mullornas styre är djupt efter mer än fyra decennier av förtryck och korruption, och det krävs bara ytterligare en gnista för att ytterligare ett rikstäckande uppror ska ta form.