Cirka 600 kvinnor arresterades på årsdagen av upproret 2022 och Mahsa Aminis död

En så kallad kommitté som följer upp förhållandena för de arresterade under protesterna har rapporterat att minst 600 kvinnor har arresterats i Teheran på årsdagen av mordet på Zhina Mahsa Amini och starten av det rikstäckande upproret i Iran 2022.

Enligt denna rapport är 130 kvinnor för närvarande fängslade i karantänavdelningen i Qarchak-fängelset. Myndigheterna har väckt talan mot dessa kvinnor till rättsväsendet. (Det statliga Baharnews.ir, 21 september 2023)

Tidigare rapporter tydde på att 360 kvinnor som hade arresterats under protesterna den 16 september 2023 i Teheran hade förts till Qarchak-fängelset öster om Teheran.

Fångar i Qarchak-fängelset höll en protest den 16 september. Fångvaktare öppnade eld mot fångar och skadade minst 20 av dem. Protesterna och de efterföljande sammandrabbningarna ledde till en brand i detta fängelse. För närvarande berövas fångarna i Qarchak kokande vatten, mat och medicin. Många av fångarna möter nya fall. En beryktad domare, Mohammad Reza Amouzad, har varit stationerad i Qarchak för att påskynda utfärdandet av straff för kvinnorna som är fängslade i detta fängelse.

Fortsatt skrämsel av familjer till martyrerna från upproret 2022-2023

Den prästerliga regimen fortsätter att skrämma, pressa och arrestera de familjer som förlorade sina nära och kära under det landsomfattande upproret förra året.

De repressiva säkerhetsstyrkorna attackerade Javad Heydaris residens i Qazvin torsdagen den 21 september, med hjälp av tårgas, brutaliserade till och med barnen och arresterade systern och två bröder till den unge mannen som tog examen i jordbruk. Han sköts till döds av säkerhetsstyrkor den 22 september 2022.

Familjerna till Nika Shakarami, Hannaneh Kia, Ghazaleh Chalabi och Erfan Rezaii är också bland dem som nyligen skrämts för att ställa in planerade minnesceremonier för sina nära och kära.

Hannaneh Kias föräldrar och fästmö är för närvarande häktade. Farzaneh Barzekar, mor till Erfan Rezaii, arresterades och fängslades i fängelset i Qaemshahr sedan den 3 september.

Erfan Rezaii var 21 år gammal och dödades av säkerhetsstyrkor i Amol, norra Iran, den 21 september 2022.