Iran: Politiska fångar under kritiska förhållanden

Flera politiska fångar hungerstrejkar som svar på omänskliga påtryckningar från regimmyndigheter inför årsdagen av de landsomfattande upproren 2022.

Den 3 september överförde regimen flera politiska fångar från Evin-fängelset i Teheran till Ghezel Hesar i Karaj. Dessa fångar misshandlades, sattes i handbojor och överfördes med våld till Ghezel Hesar. Fängelsemyndigheterna tillät inte fångarna att ta deras tillhörigheter, och fångarnas tillhörigheter krossades eller plundrades på avdelning 8 i Evin-fängelset.

Efter överföringen till Ghezel Hesar spärrades fångarna in i två celler som är utsedda som karantänceller för dödsdömda fångar som väntar på avrättning.

Cellerna är extremt små, med begränsat utrymme för att sova. Fångar tvingas vila i korridoren och nära toaletterna. Fångarna har hungerstrejkat sedan de överfördes till Ghezel Hesar.

I ett öppet brev beskrev Saeid Masouri, en av de politiska fångarna som tvångsförflyttades till Ghezel Hesar, anläggningen som ett ”svart hål” där regimens högsta ledare och chefen för rättsväsendet ”kastar folket i detta land från gammalt. för unga att brinna i sin eld.”

Enligt Masouri finns det ”ingen minimiåtgärd för näring, hygien, medicinsk vård eller ens en halvmeters utrymme att sitta på. De packar 15 till 16 personer i ett rum på cirka nio kvadratmeter. Fångarna har ingen rätt till ens den minsta protest. Det finns inget vatten, ingen mat och inga anständiga mänskliga kläder.”

Dessutom hungerstrejkar flera sunnifångar som överfördes från Gohardasht-fängelset till Ghezel Hesar för några veckor sedan.

I en annan utveckling nyligen dog Arman Sanghi, en politisk fånge från Baneh som hade släppts från fängelset för tre månader sedan, under misstänkta omständigheter den 2 september. Hans livlösa kropp upptäcktes i sviten till hans bostad i Shiraz på lördagen. Regimen har officiellt tillskrivit hans död hjärtstopp, en vanlig förklaring i fall av politiska mord. Men fången hade ingen historia av hjärtsjukdom innan han arresterades. Arman Sanghi hade arresterats av underrättelseministeriet våren 2021 och överfördes därefter till det ökända Kahrizak-fängelset. Han släpptes efter att ha fullbordat sitt tvååriga straff.

I en separat händelse dömde regimens rättsväsende i Mashhad den politiska fången Azam Gholami till 16 års fängelse. Gholami, 35, greps i oktober 2022 och anklagades för ”konspiration mot staten”, ”propaganda mot regimen” Hon hade tidigare varit politisk fånge under 2010-talet.

Dessa händelser kommer när regimen ökar trycket på politiska fångar inför årsdagen av det rikstäckande upproret 2022. Ett skarpt exempel är den politiska fången Javad Rouhis mystiska död i Nowshahr-fängelset den 31 augusti.

Rouhi, en 35-årig bosatt i Amol, greps i november 2022 under det rikstäckande upproret och utsattes för brutal tortyr i förvar av revolutionsgardet (IRGC). Regimen gav honom tre avrättnings domar på grundlösa anklagelser om ”spridning av korruption på jorden” och ”för krig mot Gud”. Men på grund av inhemska och internationella protester kunde regimen inte verkställa denna dom. Regimen hävdade att Rouhi hade dött av hälsokomplikationer. Detta är en ursäkt som regimen gång på gång har använt för att rättfärdiga mordet på politiska fångar.