Tre demonstranter avrättade i avrättningsvågen i Iran

Avrättningsvågen i Iran fortsätter. Det sedan regimen avrättade tre män i staden Esfehan arresterade i samband med det folkliga upproret i landet. Männen var identifierade som 36-årige Saleh Mirhashmi, 30-årige Majid Kazemi och 37-årige Saeed Yaqoubi.

De tre avrättade demonstranterna var utsatta för både fysisk och psykisk tortyr i fängelset under flera månader innan regimen avrättade dem för det påhittade brottet ”krigföring mot Gud”.

Regimen verkställde avrättningarna trots internationella protester och krav på att stoppa planerade avrättningar av demonstranter.

Familjemedlemmar till de dödsdömda och folket hade också samlats utanför rättsväsendets byggnad i Isfehan under veckan för att protestera mot dödsdomarna och de planerade avrättningarna.

Mohammad Hashemi, kusin till den avrättade Majid Kazemi, skriver på Twitter att regimen kommer att begrava de tre avrättade männen på begravningsplatsen Habibabad i Esfehan utan ceremoni.

Mer än 100 avrättade under senaste månaden i Iran

Fredagens avrättningar följer avrättning av 16 fångar den 18 maj i flera iranska fängelser. Därmed har regimen verkställt 112 avrättningar under de senaste fyra veckorna.

Amnesty International uppmärksammade männens fall den 17 maj.

Människorättsorganisationen uppmanade samtidigt det internationella samfundet att vidta djärva åtgärder för att stoppa dessa avrättningar.

Regimens statliga medier sände männens erkännande, vilket människorättsorganisationen beskriver som påtvingade. Amnesty kritiserar dessutom rättegången och dödsdomarna mot männen som orättvisa.

Avrättningarna är en hämndaktion mot folket som fortsätter protestera

Amnesty beskriver användningen av dödsstraff mot de tre männen som en ”flagrant hämndaktion mot en modig generation av demonstranter för att de ständigt har krävt det iranska folkets rättigheter under de senaste sju månaderna.”

Det säger Diana Eltahawy, Amnestys biträdande direktör för Mellanöstern och Nordafrika, i kommentarer publicerade på Amnestys hemsida och tillägger.

”Dessa dödsstraff är ytterligare ett bevis på regimens fräcka åsidosättande av rätten till liv och rätten till rättvis rättegång.”

Sverige och EU måste ställa regimen till svars

Demokrati och Mänskliga Rättigheters Förbund(DMRF) fördömer dessa avrättningar och varnar för ny massaker på frihetsberövade demonstranter om omvärlden inte agerar och uppmanar därför Sverige och EU att agera tillsammans med allierade för att hänskjuta regimens människorättskränkningar och MR-brott till FN:s säkerhetsråd för åtal.

”Dagens avrättningar är ytterligare tecken på att den vacklande regimen i Iran är desperat”

”Regimen försöker hålla sig kvar vid makten genom att skrämma iranska folket till tystnad med en ny avrättningsvåg. Men regimen försöker förgäves eftersom iranska folket har bestämt sig för att avsätta prästerskapets religiösa envälde i sin helhet.”