Iranska skolförgiftningskris: Hundratals flickor drabbade av avsiktlig handling

Under de senaste tre månaderna har hundratals flickor i dussintals helt kvinnliga skolor i Iran förgiftats i vad tjänstemän nu erkänner kan vara ett avsiktligt brott. Krisen, som ursprungligen avfärdades av Teheran som ett “rykte” eller “villfarelse”, har blivit för allvarlig för att ignoreras. Regimens kvinnofientliga tendenser är tydliga i denna tragedi.

Det första fallet inträffade i den helt kvinnliga Nour-gymnasiet i Qom, nära huvudstaden. Enligt den statliga Entekhab-webbplatsen inträffade kedjeförgiftningen ytterligare sju gånger i samma skola och andra i staden, vilket skickade dussintals kvinnliga studenter till sjukhuset.

MP Ahmad Amir Abadi Farahani från Qom citerades på Entekhabs webbplats med ett löjligt och kontroversiellt uttalande som hävdade att “klaustrofobi” kan vara orsaken. Yousef Nouri, Ebrahim Raisis utbildningsminister, föreslog dock att inandning av ammoniakgas eller koldioxid som läcker från skolornas värmesystem kan ha varit orsaken.

Den statliga nyhetsbyrån ISNA citerade den 7 februari Bahram Einollahi, hälsoministern, som betraktade förgiftningen som en “mindre incident” utan något “mikrobiellt ursprung”. Andra tjänstemän försökte med flera grundlösa ursäkter och räknade “stress” som den främsta orsaken till det växande antalet förgiftningar och sjukhusvistelser av elever i skolor som endast består av kvinnor.

Under de senaste dagarna, särskilt på torsdagen, har dussintals studenter vid universitet som endast består av kvinnliga och allmänna universitet förgiftats. Denna incident har pågått i tre månader, vilket ledde till antiregimprotester i Teheran och andra städer den 1 och 2 mars. Studenter och deras föräldrar uttryckte sin upprördhet över regimens avsiktliga brott och skanderade slagord mot regimens högsta ledare, Ali Khamenei . Regimens säkerhetsstyrkor svarade med våld, misshandlade flera och arresterade dussintals.