Nya antiregimprotester över gas attacker riktade mot skolor

Irans rikstäckande uppror bevittnar sin 168:e dag på torsdag då protesterna i många städer eskalerar efter ett växande antal gasattacker som riktar sig mest mot flickskolor i Teheran och andra städer. Minst 26 skolor i sex städer över hela landet utsattes för en rad mystiska gasattacker bara på onsdagen, vilket lämnade hundratals skolflickor förgiftade och skickade till vårdcentraler för att få hjälp. Detta ledde till många scener av protester och anti-regimens paroller på onsdagen.

Människor i hela landet håller specifikt mullornas högste ledare Ali Khamenei ansvarig för deras elände, samtidigt som de fördömer den förtryckande islamiska revolutionsgardet (IRGC) och paramilitära Basij-enheter, tillsammans med andra säkerhetsenheter som är på plats och undertrycker de fredliga demonstranterna.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 282 städer. Över 750 människor har dödats och mer än 30 000 arresterats av regimens styrkor. Namnen på 664 dödade demonstranter har publicerats.

Rapporter från Karaj, en storstad väster om huvudstaden Teheran, tyder på att ett campus för tekniska högskolor var målet för ännu en giftig gasattack idag. Ambulanser och brandbilar skickades till platsen för att överföra ett antal elever för läkarvård.

En liknande gas attack rapporterades också på torsdagen i staden Ardabil i nordvästra Iran där mer än 40 skolflickor förgiftades efter att deras skola utsattes för en ny gas attack idag. Många överfördes till vårdcentraler för att få uppmärksamhet.

Lokalbefolkningen i huvudstaden Teheran rapporterade om flera giftiga gassattacker på onsdagen, med de första rapporterna från Hajar-skolan för alla flickor. En man sa att stanken luktade apelsin och är väldigt tung i luften.

Rapporter om sådana attacker har eskalerat under de senaste fyra månaderna, med början från staden Qom och spridit sig över landet. Denna fråga väcker misstankar om att mullornas regim, med tanke på deras kvinnofientliga politik, sanktionerar dessa attacker som mestadels har riktats mot flickskolor.

De senaste rapporterna indikerade att minst 26 skolor i Teheran och fem andra städer utsattes för liknande attacker med giftiga gaser och att ett antal elever överfördes till olika sjukhus. Till och med grundskolor utsätts för sådana attacker som rapporterades från Teherans Narmak-, Yarejani- och Teheransar distrikt. Minst tre skolor i Narmak-distriktet och ytterligare tre skolor i stadens Bahar Street var måltavlor i dessa rader av giftiga gas attacker.

Minst en skola i staden Karaj, Isfahan, flera i Ardabil och en annan i Kermanshah och Shahinshahr i Isfahanprovinsen rapporterade också om en giftig gasattack efter en explosion.

Rapporter tyder på att minst 26 flickskolor över hela Iran och några kvinnliga universitet, mestadels i Teheran, utsattes för kemiska gas attacker på onsdagen. Rapport från Ardabil i nordvästra Iran visade att 400 flickor förflyttades till Fatemi’s Emergency från sju skolor och förhållandena beskrevs som en kris.