FN:s generalförsamling antar den 69:e FN-resolutionen som fördömer kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran

Den 15 december, antog FN:s generalförsamling den sextionionde FN-resolutionen som fördömer kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran med 80 röster för och endast 29 emot. Ansträngningarna från regimens allierade och andra människorätts överträdare för att förhindra antagandet av resolutionen misslyckades.

För att förhindra cirkeln av brott och terror måste ärendet om brutala kränkningar av mänskliga rättigheter från denna regim hänskjutas till FN:s säkerhetsråd för antagande av bindande och avskräckande åtgärder. Regim ledarna måste ställas inför rätta.

Denna regim har ständigt varit engagerad i brott mot mänskligheten och folkmord i mer än fyra decennier. De inkluderar massavrättningen av politiska fångar på 1980-talet, massakern på folket i Kurdistan, massakern av politiska fångar 1988, massakern på demonstranter under upproret i november 2019, undertryckandet av det nuvarande rikstäckande upproret som har lett till 700 döda , inklusive 70 barn, och de kriminella avrättningarna av fångarna i det landsomfattande upproret (nu inne på sin fjärde månad). De nuvarande ledarna för regimen, inklusive högste ledaren Ali Khamenei, hans president Ebrahim Raisi, rättsväsendet Gholam-Hossein Mohseni-Eje’i och Majlis (parlamentets) talman Mohammad Bagher Ghalibaf, har varit direkt involverade i dessa brott sedan 1980-talet. Bland annat avrättade de 44 fångar under första halvan av december för att skapa en atmosfär av terror och hot och förhindra att upproret fortsätter och expanderar.

NCRI välkomnade återigen utvisningen av mullornas kvinnofientliga regim från FN:s kommission för kvinnors ställning (CSW) och noterade att regimen, som är en fläck på den samtida mänskligheten, måste utvisas ur FN och dess andra myndigheter och institutioner. Hon betonade att det inte finns någon motivering för ekonomiska, politiska och diplomatiska förbindelser med regimen. Som sådan måste dess ambassader stängas och agenterna från dess underrättelse ministerium och andra spionage- och undertryckande organ måste utvisas.

Med hänvisning till regimens rättsväsendes dödsdomar och långvariga fängelsestraff mot de fångar som arresterades under upproret, kräver NCRI omedelbara åtgärder från FN för att rädda deras liv och betonade att den internationella faktainsamlingen följde med. av representanter för det iranska motståndet, måste besöka fängelser och tortyrkammare i Iran så snart som möjligt och tala med fångarna, särskilt de som arresterades under det senaste landsomfattande upproret.