Regimen i Iran avrättarde den andra demonstranten inför fortsatta protester

Mullorna som styr Iran hängde en andra demonstrant kopplad till det pågående rikstäckande upproret på måndagsmorgonen i staden Mashhad. Majidreza Rahnavard arresterades under de senaste protesterna och dömdes snabbt till döden på de mulla-tillverkade anklagelserna om ”Moharebeh”, eller ”för krig mot Gud.”

Statliga medier rapporterar att Rahnavard erkände anklagelserna, även om regimens myndigheter har en lång historia av att tvinga in fångar att filma påtvingade erkännanden. Enligt olika källor fick Rahnavard enligt uppgift inte tillgång till en advokat, torterades i fångenskap och framträdde i domstol med skador.

Iranska oppositionskoalitionen NCRI tillträdande president Maryam Rajavi fördömde den fruktansvärda avrättningen av Majidreza Rahnavard och uppmanade det internationella samfundet att vidta ”effektiva och konkreta åtgärder mot den religiösa fascismen som styr Iran för att stoppa avrättningar, tortyr och mord i Iran.”

Regimens högsta ledare Ali Khamenei och mullornas apparat tar till dessa avrättningar i ett försök att skapa rädsla i det iranska samhället och tysta de pågående protesterna. Det internationella samfundet har en skyldighet att hålla denna mordiska regim ansvarig och erkänna det iranska folkets rätt till självförsvar.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 280 städer. Över 700 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 580 dödade demonstranter har publicerats.

På måndagen höll studenter i Teheran protestmöten vid Allameh Tabataba’i University och National University. I Shiraz hyllade studenter Majid Reza Rahnavard genom att hålla ett protestmöte och skandera, ”Majid Reza du sover, men vi är alla vakna nu!”

I Mashhad installerade folk affischer i Majid Rezas hemstad för att hedra hans minne. Lokalbefolkningen samlades vid hans grav, där myndigheterna i hemlighet hade begravt honom föregående natt, och skanderade: ”Majid Reza är en martyr för nationen.”

Människor i städerna Mashhad och Teheran har gått ut på gatorna på måndagskvällen för att protestera mot avrättningen av Majidreza Rahnavard. De har setts skandera anti-regimens paroller och lova fler protester och uppror som svar på regimens grymheter.

Frihetsälskande iranier och anhängare av NCRI alltså Nationella motstånds rörelsen av Iran har samlats i 11 olika städer över hela Europa och fördömt dagens avrättning av Majidreza Rahnavard och uttryckt solidaritet med de pågående protesterna och revolutionen i hela Iran. Detta inkluderar städerna Berlin, London, Aarhus, Stockholm, Genève, Hannover, Haag, Köln, Hamburg, Frankfurt, Köpenhamn och Buchen.

Regims myndigheter hängde Mohsen Shekari i torsdags anklagad för att ha deltagit i de senaste protesterna som en del av det pågående iranska upproret. Det iranska folket har svarat med att fördöma Shekaris avrättning och fortsätta sina antiregimdemonstrationer. Statliga medier i Iran och deras medlemsförbund i sociala medier fortsätter att publicera en ström av rapporter om att fler unga demonstranter döms till döden för att skrämma allmänheten.

Tidigt på söndagsmorgonen sågs studenter vid Allameh Tabataba’i University i Teheran protestera mot regimmyndigheternas vägran att tillåta avstängda studenter att komma tillbaka till campus.

Olika rapporter tyder på att regimens säkerhetsstyrkor är i hög beredskap i olika städer för att förhindra protester. I Isfahan har regimen placerat ut ett stort antal säkerhetsstyrkor på gatorna för att skrämma allmänheten.

Protesterna i Iran började efter Mahsa Aminis död. Mahsa (Zhina) Amini, en 22-årig kvinna från staden Saqqez i Kurdistanprovinsen, västra Iran, som reste till Teheran med sin familj, greps tisdagen den 13 september vid infarten till Haqqani Highway av regimens så kallad ”Guidance Patrol” och överförs till byrån ”Moral Security”.

Hon misshandlades brutalt av moralpolisen och dog av sina sår på ett sjukhus i Teheran den 16 september. Händelsen utlöste protester som snabbt spred sig över Iran och återuppväckte folkets önskan att störta regimen.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Donation


Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories