Regimen i Iran måste fördömas, isolerad på den internationella dagen för brott mot mänskliga rättigheter

När världen uppmärksammar internationella människorättsdagen går Irans folk in i sin 86:e dag av kontinuerliga rikstäckande protester och ett massivt uppror inför en brutal regim som tar till fruktansvärda grymheter mot en nation som är fast besluten att slå ner mullornas hela anordning. Trots att Mohsen Shekari nyligen avrättades som det första fallet där nyligen gripna demonstranter skickades till galgen och tusentals demonstranter som arresterades och torterades i regimens fängelser, fortsätter det iranska folket sina anti-regimmöten, sammankomster, protester och demonstrationer i alla former och former som aldrig förr.

Fredagen bevittnade en mycket organiserad uppvisning av anti-regim protester från den modiga Baluchi-gemenskapen i städerna Zahedan, Khash, Pishin, Sar Jangal och andra i den vilsamma Sistan & Baluchestan-provinsen i sydöstra Iran. Massiva folkmassor gick ut på gatorna i provinshuvudstaden Zahedan efter deras veckovisa fredagsböner och började skandera slagord som ”Död åt Khamenei!” ”Död åt diktatorn!” och ”Vi vill inte ha en Baluch-dödande stat!” riktar sig specifikt till regimens högsta ledare Ali Khamenei. Kvinnor spelade en betydande roll i dessa demonstrationer och ledde rörelsen när de fördömde den nyligen avrättade avrättningen av Mohsen Shekari.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 280 städer. Över 700 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 565 dödade demonstranter har publicerade.

De första rapporterna på lördagen visar att elever på en teknisk skola som endast består av flickor protesterade och skanderade anti-regimens slagord, inklusive ”Död åt diktatorn!” och ”Frihet! Frihet! Frihet!” Regims säkerhetsstyrkor inledde så småningom en attack mot dessa protesterande studenter.

I Isfahan protesterar bönder ännu en gång och kräver att myndigheterna tar itu med sina farhågor angående deras andel av vattnet för sina marker. I Najafabad samlades ägare till butiker som nyligen har stängts av myndigheter utanför den lokala guvernörens kontor och krävde att deras butiker skulle öppnas igen.

I Tehrah strejkar butiksägare på Manouchehri Street idag medan studenter från National och Khajeh Nasir Toosi universitet bojkottar sina klasser och håller protestmöten.

Regimen har skickat en stor kontingent säkerhetsstyrkor till Teherans Sattarkhan-distrikt för att förhindra protester från att ta form. Videor visar säkerhetsstyrkor som slumpmässigt slår och skjuter mot civila. Sattarkhan har blivit en känslig plats för regimen sedan i torsdags, efter att myndigheterna avrättat 23-årige Mohsen Shekari för att ha deltagit i protester i distriktet. Den brutala avrättningen, som till och med bröt mot regimens egna barbariska lagar, har väckt upprördhet över hela landet. Särskilt folket i Sattarkhan har gått ut på gatorna varje dag för att protestera mot regimens brutalitet och lovar att hämnas Shekaris mord.

Tidiga rapporter från Iran indikerade att köpmän och butiksägare i staden Sanandaj, huvudstaden i Kurdistanprovinsen, på fredagsmorgonen fortsätter sin generalstrejk.

Irans regim sade på torsdagen att den avrättade den 23-årige Mohsen Shekari, en fånge som dömts för ett brott som påstås ha begåtts under det pågående rikstäckande upproret, det första dödsstraffet av detta slag som utfördes av mullornas så kallade rättsväsende. Regimens nyhetsbyrå Mizan, knuten till rättsväsendet, rapporterade avrättningen och anklagade mannen för att ha blockerat en gata och attackerat en säkerhetsstyrka med en machete i Teheran.

Denna avrättning kom eftersom andra fångar också står inför avrättning för sin inblandning i protesterna. Aktivister varnar för att även andra kan dödas eftersom minst ett dussin personer hittills har fått dödsstraff för sin inblandning i demonstrationerna.

På fredagen höll folket i provinsen Sistan och Baluchestan protestmöten mot regimen efter fredagsbönen, vilket har blivit normen de senaste månaderna. Protestmötena ägde rum trots kraftiga säkerhetsåtgärder från regimens myndigheter, inklusive utsändningen av en stor styrka till provinsen på torsdagen. Protester rapporterades i Zahedan, Khash och Pishin.

Demonstranterna fördömde avrättningen av Mohsen Shekari och krävde störtandet av regimen, kallade Khamenei en ”skamfläck” och lovade att hämnas de hundratals demonstranter som dödades av säkerhetsstyrkor under det landsomfattande upproret. ”Jag kommer att döda dem som dödade min bror!” och ”Död åt Basij och IRGC!” demonstranterna skanderade. Demonstranterna krävde att de tusentals demonstranter som har arresterats under de senaste månaderna, av vilka många är under hot om att avrättas, ska släppas.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Donation


Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories