FN-experter uppmanar Iran att stoppa avrättningen av Ahmadreza Djalali

GENEVA (25 november 2020) – FN: s mänskliga rättighetsexperter * sa att de var oroliga över rapporterna om att den iransk-svenska akademikern Ahmadreza Djalali enligt uppgift har överförts till enfängelse som förberedelse för hans avrättning trots allmänt verkar att hans rättegång var grovt orättvis och han torterades .

”Vi är förskräckta över rapporterna om att Djalali snart avrättas av Islamiska republiken Iran. Hans tortyr, godtyckliga frihetsberövande, dödsdom och nu rapporterad överhängande avrättning är oklanderliga handlingar som bör fördömas av det internationella samfundet på det starkaste, säger experterna.

”Vi uppmanar de iranska myndigheterna att omedelbart vidta åtgärder för att omvända detta beslut innan det är för sent.”

Herr Djalali är läkare och akademiker som dömdes till döden på grund av falska spionageanklagelser i oktober 2017. Hans övertygelse och straff har stått trots trovärdiga bevis för att hans övertygelse baserades på en tvingad bekännelse extraherad under tortyr och efter en grov orättvis rättegång. Arbetsgruppen för godtycklig internering fann i en yttrande från 2017 att han godtyckligt fängslades och krävde att han omedelbart skulle släppas. Under sitt förvar har han upprepade gånger nekats medicinsk behandling, trots den stora sannolikheten för att han har leukemi.

Allvarlig oro för att Djalali är i överhängande risk för avrättning kommer efter att han ringde till sin fru den 24 november i vad han sa skulle vara hans sista farväl. Han informerade henne enligt uppgift att han snart skulle skickas till isolering i Raja’i Shahr-fängelset i Karaj, vilket är underförstått som rutin innan dödsdomar genomförs. Herr Djalalis advokat besökte också åklagarmyndigheten i Evin-fängelset och såg ordern att genomföra dödsdom. Inga ansträngningar har tidigare gjorts av myndigheterna för att informera hans advokat eller familj om ordern.

”Beslutet från den iranska regeringen och rättsväsendet att avrätta Djalali är helt förkastligt. I flera avseenden skulle detta vara ett tydligt och allvarligt brott mot Irans skyldigheter enligt internationell mänsklig rättighet, särskilt rätten till liv. Vi uppmanar Islamiska republiken Iran att omedelbart stoppa detta avrättande, säger experterna

berättat att han ska föras till ett fängelsecell i Iran där han snart kan komma att avrättas, rapporterar TT.

Djalali, som är iransk medborgare men med permanent uppehållstillstånd i Sverige, greps i Iran sedan 2016 anklagad för spioneri för Israel. Migrationsverket beviljade honom svenskt medborgarskap i 2018.

Statsminister Stefan Löfven lovade att ta upp fallet om den fängslade forskaren Ahmadreza Djalali under sitt besök i Iran den 11-12 februari 2017. Men det finns inga rapporter om han tog upp fallet.

Det är beklagligt. Sverige har ett ansvar. Vi uppmanar samtliga människorättsorganisationer och politiska partier i Sverige att vidta omedelbara åtgärder för att stoppa avrättningen.