Säkerhetsstyrkor raider upp till 50 bahai-hem i fyra Iran-provinser

Säkerhetsstyrkor plundrade i dag hem till 30-50 bahai-medborgare i minst fyra provinser och konfiskerade deras personliga tillhörigheter.

Enligt Human Rights News Agency var husen som söktes i Teheran, Alborz nära huvudstaden, Isfahan i centrala och norra provinsen Mazandaran. Några av Bahais personliga tillhörigheter inklusive bärbara datorer, smartphones, persondatorer och religiösa böcker konfiskerades.

Rapporten sade att några av räderna genomfördes utan sökoptioner. Bahai-familjerna har ännu inte identifierats och det är fortfarande inte klart varför dessa hem blev rajdade.

Raiderna har väckt larm bland bahais över hela Iran.

Iranska bahaier berövas religionsfrihet enligt artikel 18 i de grundläggande internationella mänskliga rättighetsfördragen.
”Alla har rätt till tankefrihet, samvete och religion; denna rätt inkluderar frihet att ändra sin religion eller tro, och frihet, antingen ensam eller i gemenskap med andra och offentligt eller privat, att manifestera sin religion eller tro på undervisning, övning, tillbedjan och iakttagelse. ”

Inofficiella källor säger att det finns mer än 300 000 människor som följer Bahai-tron i Iran. Emellertid erkänner konstitutionen för den islamiska republiken Iran endast islam, kristendom, judendom och zoroastrianism och erkänner inte bahaismen.

Sedan den islamiska revolutionen 1979 i Iran har iranska bahais systematiskt förföljts som en fråga om regeringens politik. Under det första decenniet av denna förföljelse dödades eller avrättades mer än 200 av Irans bahais. Hundratals fler torterades eller fängslades, och tiotusentals förlorade jobb, tillgång till utbildning och andra rättigheter – allt enbart på grund av sin religiösa tro.
Förföljelsen av Irans bahais pågår fortfarande med dussintals bahais som försvinner i fängelser i hela Iran.