Humanitär katastrof stundar i iranska fängelser till följd av coronautbrott

Situationen i iranska fängelser under coronakrisen blir allt värre. Enligt  uppgifter, en humanitär katastrof stunder sig utan omedelbara internationella insatser.

Många fångar har enligt rapporter blivit smittade av coronaviruset men regimen vägrar ge de vård eller tillfällig permission. Ett exempel på detta är Evin-fängelsets avdelning fyra där de flesta fångar har blivit smittade och lider av torrhosta, feber och diarré.

Situationen kritisk för flera politiska fångar

Den svensk-iranska dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som fortfarande sitter frihetsberövad, är ett av flera sådana fall.

Andra politiska fångar som regimen vägrar släppa trots coronavirusets spridning till iranska fängelser är Atena Daemi och Narges Mohammadi.

Tidigare rapporterat om att regimens säkerhetsstyrkor arresterade över 12 000 personer i samband med landsomfattande folkliga protester mot regimen i november 2019.

Oppositionsledare, Maryam Rajavi, beklagade nyligen internationella samfundets och FN:s passivitet inför den humanitära katastrof som väntar på att ske i iranska fängelser.

”Politiska fångar i Evin och andra fängelser har drabbats av coronaviruset men regimen varken släpper eller sätter de i karantän eller ger dem vård. Detta är att tortera fångarna till döds”, sade hon på Twitter tidigare i veckan.

Flera fängelseuppror och rymningar under de senaste månaden efter att coronaviruset spridit sig till Irans fängelser. Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har dödat flera fångar som försökt rymma av rädsla för att bli smittade av coronaviruset, rapporterade FFFI den fjärde april.

Detta bekräftades senare av Amnesty International i ett uttalande den nionde april.

MR-organisationen sade att minst 36 fångar kan ha blivit dödade när regimens säkerhetsstyrkor tog till dödligt våld för att kontrollera protester över säkerhets oro relaterade till Covid-19.