MR gruppens månadsrapport: Ökande antal avrättningar i Iran mitt i Coronavirus krisen

Mänskliga rättighetsgruppen, Iran Human Rights Monitor (Iran-HRM) publicerade sin månatliga rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Iran. ”Iranska myndigheter har avrättat 32 individer inklusive ungdomsbrottslingar, medlemmar av etniska minoriteter och narkotikarelaterade fångar”

Följande är en sammanfattning av Iran HRM-rapporten:

I april 2020, medan Iran och resten av världen hade att göra med Coronavirus (COVID-19), tog regimen till ökat undertryckande av sitt folk.

Regimen startade en ny våg av avrättningar som dödade minst 32 personer i 14 städer, inklusive ungdomskränkande och etniska minoriteter. Många av de avrättade hade deltagit i protester över förhållanden i fängelser, särskilt mot bakgrund av Covid-19-pandemin, och regimens misslyckande att tillåta dem tillfällig ledighet att stoppa massaspridningen av sjukdomen i fängelserna.

Enligt den ledande rättighetsgruppen hängde regimen den 11 april den iranska kurdiska politiska fången Mostafa Salimi. Salimi, 53, var en av cirka 80 fångar som flydde från Saqqez-fängelset i Kurdistan-provinsen efter en protest den 27 mars. Han omarresterades dagar senare.

I en annan del av sin månadsrapport rapporterade Iran HRM att hur den iranska regimen också avrättade en annan av de människor som rymde från Saqqez-fängelset den 27 mars men återinvesterades. Shayan Saeedpour fängslades på grund av brottet som begick när han bara var 17 år vid arresteringen.

Amnesty International sade att ”hans avrättning kan ha varit en hämnd av de lokala åklagarmyndigheterna, avsedd att avskräcka andra fångar från att försöka liknande flyktplaner”.

Enligt Iran HRM, avrättade de den 18 april Majid Esmailzadeh i Ardabil fängelse, även om han också dömdes till dödsfall för ett påstådd brott som begicks innan han fyllde 18, medan den 23 april avrättades Sina Mohammadi för ett mord som han är sägs ha begått under mindre åriga.

Danial Zeinolabedin avrättades den 2 april, efter att han slogs av officiellt Miandoab-fängelse, efter en protest i Mahabad-fängelset 28 mars.

Michelle Bachelet, FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter fördömde avrättningarna av barnbrottslingarna den 22 april.

Avrättningarna fortsatte under den islamiska heliga månaden Ramadan.

Den 21 april hängdes Shahram Baygan i Tabriz centrala fängelse, utan att hans familj informerades. Han var inlagd på sjukhus efter att ha blivit illa slagen av vakter under en protest om fängelsevillkoren i mars.

Den 24 april avrättades Abdul Vahed Faizi och Ramyar (Payam) Mokhless i Sanandajs centrala fängelse. De kurdiska männen arresterades enligt uppgift för mord. Samma dag hängde en medlem av den etniska minoriteten i Baluch, Abul Baset Dahaniwas i Zahedan.

Amnesty International noterade i sin årliga dödsstraff rapport att Iran har det näst högsta antalet avrättningar globalt och står för en tredjedel av världens avrättningar. Det har också flest antal avrättningar av minderåriga.