Iranska regimen motiverar dess inkompetens i kampen mot Coronavirus mot sanktioner

Fredagen den 10 april höll National Resistance Council av Iran i amerikanska representantbyrå (NCRI-USA) ett webinarium med titeln ”Iran COVID-19 kris, Sanktioner och Teherans Reaktion mot Pandemin,”. I webinariet tog NCRI-tjänstemännen och en medicinsk expert in om den iranska regimens inkompetens, täckning och försumlighet när det gäller hanteringen av coronaviruspandemin som har spridit sig till alla Irans 31 provinser och orsakat döden över 25000 iranier i 263 städer .

En ny rapport, utarbetad av Representativt kontor för National Resistance of Iran (NCRIUS), med titeln ”Hur Irans falsk diplomati, hjärtlös Politisk tar Lives”, styr landet.

Herr Alireza Jafarzadeh, NCRIUS biträdande direktör, NCRI: s utrikesutskottets ledamot Ali Safavi, och prof. Firouz Daneshgari, seniorkirurg vid Case Western Case University och hederspresident för Internationella medicinska kommittén, var paneldeltagarna.

”Regimtjänstemännen måste hållas ansvariga för katastrofen som utspelar sig i Iran, trots att de visste om virusets utbrott och spridning i Iran, ignorerade varningar och medvetet missled allmänheten för att förhindra att viruset påverkade dess orkestrerade 11-års jubileumsfestligheter och 21 februari sken parlamentsval, ”sade paneldeltagarna.

De sa också att regimen hade inlett en massiv internationell kampanj som förespråkade upphävandet av de sanktioner som infördes på grund av dess terrorism, kränkningar av de mänskliga rättigheterna och kärnvapenprogrammet. Medan denna orkestrerade kampanj spelar ut på världsscenen, försöker regimen i Iran att räkna antalet döda betydlig mindre, tillade talarna.

De noterade att för att främja sitt mål hävdar regimen att internationella sanktioner är den främsta orsaken till spridningen av viruset i Iran, som är uppenbart falskt.

De hävdade att problemet inte är en brist på pengar eller resurser. Hundratals miljarder dollar av det iranska folkets rikedom är under kontroll av högsta ledaren Ali Khamenei och Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC). Även en liten procentandel av denna rikedom, om den spenderas på att bekämpa coronavirus-pandemin, skulle kunna tillgodose alla krav på logistik, resurser och sjukvård.

De drog slutsatsen att rätt politik inte är att ge efter för denna kampanj, utan snarare att pressa regimen för att släppa loss de tillgängliga resurserna som tillhör det iranska. Om andra länder och internationella organisationer vill hjälpa det iranska folket borde de inte tillhandahålla resurser till regimen; snarare borde de ägna sin hjälp till Världshälsoorganisationen, som sedan kan släppa den direkt till Irans undertryckta folket., tillade de.