Iran: Mullahs regim förbereder politiska fångar för massakre under Coronavirus krisen

Efter enormt socialt och internationellt tryck beslutade Iransk regim att tillfälligt befria några av fångarna på grund av Coronaviruset. Världen skyllde regimen för dess vårdslöshet och täckning av Coronavirus utbrottet och efter ångesten från fångarnas familjer för spridningen av viruset i fängelserna.

Dessutom meddelade chefen för regimens domstol att 90 000 fångar kommer att befrias, men ingen oberoende källa bekräftade att många fångar släpps. Upploppen under de senaste veckorna i olika fängelser i hela landet visade att regimens påstående endast var en manöver och ingen politisk fånge kommer att släppas.

Det internationella samfundet, organisationer, civil och politisk aktivist krävde gång på gång regimen att tillfälligt befria fångarna så att de inte möter spridningen av det dödliga viruset i fängelserna. Trots det internationella samhällets krav avvisade regimens rättsväsende frigörandet av de politiska fångarna, även med försäkran om tungt borgen. Tvärtom förhindrade de att alla hälsovårdsinrättningar skulle komma in i fängelset.

Detta orsakade många upplopp i fängelser som i Abadan där den 3 april öppnade fångvakter på fångar som resulterade i 20 dödsfall och cirka 100 skador.

Mellan 27 mars och 29 mars inträffade liknande händelser i Saqqez, Tabriz och Adel Abad-fängelset i Shiraz där fångvakter gick in i fängelset och attackerade fångarna.

Den 4 april sa ett vittne från Ahvaz: ”Detta fängelse är som lager. I vart och ett av lagren bevakas 1000 fångar. Sammantaget är cirka 8000 fångar här fängslade. ”

För att tvinga vakterna att öppna fängelsegrindarna tände fångarna cellerna, men vakterna vägrade att göra detta, och en 25-årig fånge dog på grund av branden.

Den 30 mars sköts sju fångar, Mohammad Tamoli, Mohammad Lafteh, Mohammad Salamat, Ali Khafaji, Majid Zobeydi, Shahin Zoheyri och Seyedreza Khorassani (Maghinami) av de undertryckande styrkorna och fängelsevakterna och många andra skadades. Regimen har försökt att täcka detta fruktansvärda brott och förhindra dess avslöjare.

På lördagen den 31 mars gjorde fångarna i Sheyban fängelse i Ahvaz uppror mot regimen när rädsla för koronaviruset sprer sig i fängelserna. IRGC-styrkorna och speciella fängelsevakter angrep fångarna och i timmar hördes skott från insidan av anläggningen. Ögonvittnen sa att när det blev mörkt kom ambulanser in i fängelset och med militär eskort överförde de de skadade.

FN: s talesman för mänskliga rättigheter Rupert Colville uttryckte oro över fångarna efter rapporter om oroligheter i anläggningar som orsakats av oro över ett Coronavirusutbrott i en virtuell briefing i Genève lördagen den 4 april.

”Som ni ser i Iran och vissa andra länder, ser vi upplopp, fångar som är rädda, som är bekymrade över den stora förlusten av kontakt från familjemedlemmar och så vidare. Så det finns många, många frågor kring detta, ”sa Colville.

”Vi är förskräckta över döden av en ung brottsling efter att han enligt uppgift har misshandlats illa av säkerhetsansvariga,” tillade Colville. ”Fångar protesterade mot fängelseförhållandena och myndigheternas underlåtenhet att tillfälligt släppa dem mitt i COVID-19-pandemin.”

Enligt fångarna i Evin fängelse har fängelsestjänstemännen inte vidtagit några effektiva åtgärder eller hjälp för att förhindra koronavirus spridning i fängelserna. Det finns inga ansiktsmasker eller desinficeringsgeler, och vissa fängelseceller desinficeras bara en gång.

Det finns sorgliga rapporter om koronavirusutbrottet i olika fängelser i landet som Fashafouyeh-fängelset i Teheran, Gohardasht, Ghezelhesar och Karajs centrala fängelse men också i Urmia, Ahvaz (Sheyban-fängelset) och Kashan.

”I Islamiska republiken har vi inga riktiga politiska fångar,” sade Gholamhossein Esmayili, talesman för regimens domstol, som försökte avvisa frågan om de politiska fångarna när han konfronterades med en fråga om mordet på Alireza Shir Mohammad Ali i Fashafouyeh fängelse. Regimen håller också de politiska fångarna i den vanliga kriminella avdelningen.

Esmayili märkte de politiska fångarna som terrorister och utländska spioner och kallade dem ”säkerhetsbrottslingar” och ”sorgliga exempel.”

”De agerade mot vår nationella säkerhet och fördömdes till mer än fem år, och vi kan inte ge dem fullständigt”, sa Esmayilli, medan han försökte förbereda marken för fångarnas massakre.

I rädsla för ytterligare ett upplopp överlämnade regimen säkerheten i Teherans Fashafouyeh-fängelse till IRGC-styrkorna.

Regimen har aldrig försökt hjälpa folket eller befria de politiska fångarna men använder den nuvarande situationen för att förstöra sina dissidenter i fängelse med coronavirus eller genom förtryck och slå ett slag mot allmänhetens potential att stiga upp och störta regimen. Regimen försöker stärka IRGC för det iranska folket undertryck medan större delen av regimens 2020-budget är reserverad för dess undertryckande institutioner.

Maryam Rajavi, den valda presidenten för det nationella motstånds rådet uppmanade FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter, den särskilda föredraganden om situationen för mänskliga rättigheter i Iran och andra relativa internationella organ att omedelbart vidta åtgärder för att tvinga regimen att avslöja var och fångar som har försvunnit var förvar och villkor. Hon uppmanade också fångarnas familjer, släktingar och vänner att följa upp fångarnas villkor och fortsätta tills de släpps villkorslöst. Den religiösa regimen måste befria dem alla och det här är det enda