Stockholm: Minnesstund för de omkomna i flygkraschen i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), kommer att hålla en minnesstund på Mynttorget i Stockholm på lördagen för att hedra de som omkom i flygkraschen i Iran, den åttonde januari.

Iranska regimen misstänks ha skjutit ner passagerarplanet, Ukraine  International Airlines flight PS752, strax efter att det lyft från Teherans internationella flygplats, enligt flera västerländska regeringar, Pentagon och irakiska underrättelsekällor.

Alla 176 ombord dog däribland minst 17 personer hemmahörande i Sverige. Regimen hävdar att passagerarplanet kraschade på grund av tekniska fel. Ukrainska tjänstemän har dock sagt att planet inte hade några mekaniska problem.

NCRI:s valda president Maryam Rajavi skickade sina kondoleanser till familjer till de omkomna och uppmanade iranier världen över att hedra minnet av offren.

”Khamenei, upprörd och demoraliserad över elimineringen av Qassem Soleimani, kan inte utmana USA men har fria händer att hämnas på iranska folket genom att skjuta dem till döds i luften och på marken”, sade oppositionsledaren.

Detta med hänvisning till rapporter om att iranskt luftvärn ska ha skjutit ner passagerarplanet och att regimens repressiva säkerhetsstyrkor dödade minst 1500 individer under de folkliga protester som pågick i Iran i november förra året.

Deltagarna kommer att uppmana regeringen och UD att agera i FN och EU för att etablera en internationell oberoende utredning av denna tragedi med mål att ställa de ansvariga inför rätta.