Svensk-iranier hedrar 40-dagarsminnet av 1500 martyrer

Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), hedrar minnet av iranska folkets martyrer från de regimkritiska protesterna i Iran under en stödaktion på Mynttorget i Stockholm.

Minst 1500 demonstranter, varav 400 kvinnor, har dödats av regimens repressiva säkerhetsstyrkor under protesterna som började den 15 november och spred sig över hela landet med krav på en demokratisk förändring.

Iranska oppositionsgruppen har identifierat och publicerat namnen på 601 demonstranter som dödats av regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet.

Flera av offren är enligt uppgifter minderåriga och barn.

“Regimen har använt dödligt våld mot fredliga demonstranter efter en order från högste ledaren Khamanei. Det räcker inte bara att fördöma våldet som Sverige och EU har gjort,” sade Massud Kiani, FFFIs EU-representant, som deltog i lördagens protestaktion.

“Vi, svensk-iranier, kräver svenska och europeiska åtgärder i FN för att ställa regimens ledare till svars för detta skoningslösa dödande, annars urholkas betydelsen av internationella lagar”, tillägger han.