FN antar resolution som fördömer Iran för MR-brott

Generalförsamlingens tredje utskott fördömer iranska regimens systematiska människorättskränkningar i en resolution på torsdagen.

Resolutionen är den 66:e i sitt slag och kritiserar den förvärrade situationen för mänskliga fri- och rättigheter i Iran. Tredje utskottet antog resolutionen med 84 röster för och 30 röster emot. 66 länder valde att lägga ner sina röster.

Fördömandet av Iran i generalförsamlingens tredje utskott har blivit en årlig tradition. Kanada, Europa och USA är de länder som lägger fram och stöder resolutionen.

Årets resolution uppmanar iranska regimen att avskaffa tortyr, avrättning av minderåriga och diskriminering av kvinnor både i lag och praktik. FN:s medlemsstater kräver även att regimen friger all de individer som var arresterade i samband de fredliga protesterna i landet.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi välkomnade resolution på Twitter. Hon beskrev FN-resolutionen som en seger för iranska folket över prästerskapets envälde.

Den iranska oppositionsledaren sade att den ansvarsfrihet som prästerskapets ledare åtnjuter måste upphöra och att de måste ställas till svars.

1988 års massaker på 30,000 politiska fångar som det mest avskyvärda exemplet på människorättskränkningar i Iran där tidigare och nuvarande regimtjänstemän är delaktiga i och fortsätter att försvara.