Amnesty fördömer regimens försvar av massaker på oppositionella

Amnesty kritiserar iranska regimens tidigare justitieminister, Mostafa Pourmohammadi, efter att han öppet försvarade 1988 års massaker på tusentals politiska fångar.

I intervju med regimens veckomagasin Mosalas den 25 juli fick Mostafa Pourmohammadi frågan om den fortsatta kritik som prästerskapet får utstå för 1988 års massaker på politiska fångar i landets fängelser.

En majoritet av de avrättade var frihetsberövade medlemmar och sympatisörer till iranska oppositionsgruppen,

Pourmohammadi gick till hårt attack mot de avrättade och beskrev dem som “kriminella och terrorister”.

“Det var rätt att tillfälligt omvandla deras dödsstraff men att vi var tvungna att bekämpa dem efter att de började samarbeta med iranska opposition i hemlighet från fängelset för att stödja och ansluta sig till dess väpnade kamp [mot prästerskapet]”, tillade han under intervju.

Pourmohammadi försvarade massavrättningarna och beskrev kritiken mot regimen för att ha kränkt offrens mänskliga rättigheter som löjliga och skrattretande.

“Mostafa Pourmohammadis kommentarer sprider samma falska berättelser som iranska myndigheter har använt i årtionden för att dölja sanningen om att de i hemlighet berövade och avrättade flera tusen politiska dissidenter mellan juli och september 1988 utan rättegångar som en del av ett systematiskt tillslag för att eliminera politisk opposition”, skriver Amnesty i ett uttalande den 30 juli.

Pourmohammadi påpekar under intervjun att PMOI/MEK är den Islamiska republikens “värsta fiende” eftersom de har förstört regimens “image” över hela världen.

Han betonar även att PMOI/MEK var ansvarig för allt som har hänt prästerskapet under de senaste fyrtio åren och att prästerskapet inte är färdiga med dem.