En svensk-iransk läkare och forskare dömdes i Iran till död.

En svensk-iransk läkare och forskare som har varit i fängelse i Iran sedan 2916 på anklagelser om ”spionage” med dödsdom, har flyttats till ett oidentifierat ställe, berättade den fångs fru Radio Farda torsdag 1 augusti.

Ahmad Reza Jalali (Djalali) arresterades av iransk underrättelse när han besökte Iran för att delta i en vetenskaplig konferens på inbjudan från universitetet i Teheran i maj 2016.

Vida Mehran Nia, Jalalis fru, berättade för Radio Farda att flytta Jalali till ensam inneslutning på en oidentifierad plats kom som en överraskning för den fången och hans familj.

Jalali ringde sin fru i Sverige på tisdag och berättade för henne att han har flyttats till en cell som övervakas av CCTV.

Mänskliga rättigheter vakthundar över hela världen har protesterat Jalaiis dödsdom som har bekräftats av den iranska högsta domstolen.

2017 berättade Jalali för sin familj att han dömdes till döds efter att han vägrade att samarbeta med Irans underrättelseorganisation och spionera på iranska forskare utomlands.

Jalali lider av allvarliga hälsoproblem och Amnesty International har uppmanat Teherans åklagare att låta honom få specialiserad medicinsk vård.

Jalali är en av flera iranier från utlandet som fängslades under besök i Iran