Fängslade människorättsadvokat slutar hungerstrejk

Fängslade iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh uppges ha avbrutit sin hungerstrejk efter 49 dagar. Hennes beslut kom efter att myndigheterna upphävde reseförbudet mot hennes man och hennes 12-åriga dotter, sade en advokat på tisdagen enligt flera internationella nyhetsbyråer.

Några timmar tidigare hade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppmanat Iran att häva restriktionerna mot Sotoudehs familj och uttryckte stor oro över hennes försämrade hälsa.

Beslutet kring Sotoudeh kom under tisdagen, och har inte bekräftats officiellt av iranska regimen, men det tyder på att iranska myndigheter känner av internationella pressen kring de här fallen.

Hennes familj sa att hon hade gått ner i vikt och att hennes blodtryck var mycket låg. Iranska regimens myndigheter insisterade dock att Sotoudeh var vid god hälsa.

Sotoudeh, som förra månaden fick EU:s Sacharovpris för mänskliga rättigheter och tankefrihet, greps i september 2010 anklagat för att ha anklagad för att ha spridit propaganda och konspirerat för att skada statssäkerheten. I januari 2011 dömdes hon till 11 års fängelse som sedan efter överklagande sänktes till sex år i september 2011.

Sotoudeh förnekade anklagelserna, som FN sade troddes vara kopplat till hennes arbete som människorättsförsvarare.

Hennes man Reza Khandan och dotter Mehraveh har utsatts för restriktioner inklusive reseförbud efter Sotoudehs arrestering.

Sotoudeh inledde en hungerstrejk i oktober som protest mot de omänskliga förhållandena i fängelset samt restriktionerna mot sin familj.

Hon tillbringade nästan tre veckor i isoleringscell och berövades familjebesök i flera veckor efter att hon började protestera, sade FN.

Förra veckan sa hennes man att hennes hälsa hade nått ett kritiskt läge.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, sade att hon var ”mycket oroad” över Sotoudeh och sade att restriktionerna mot hennes familj inte kunde motiveras enligt internationell rätt.

”FN:s mekanismer för mänskliga rättigheter betraktar fängslandet av Sotoudeh som godtycklig i strid med olika bestämmelser i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna samt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), som Islamiska republiken Iran har ratificerat”, sade FN i ett uttalande på tisdagen.

Pillay uppmanade iranska regimens regering att omedelbart frige Sotoudeh, tillsammans med alla andra aktivister” som gripits och fängslats för att på fredligt sätt ha verkat för ett främjande av respekten för de mänskliga rättigheterna i landet”.

Iranska regimen slår dumdristigt ifrån sig alla dessa anklagelser och påstår att man inte har några politiska fångar i landet då varje individ bakom galler har dömts enligt iranska lagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.