USA kritiserar Iran förreligiös

WASHINGTON (Reuters) – USA uttryckte växande oro på fredagen över Irans ”pågående förföljelse” av religiösa minoriteter, däribland bahaier, och uppmanade Teheran att skydda mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Utrikesdepartementets talesman PJ Crowley sade i ett uttalande att minst 25 bahaier greps nyligen och så många som 60 fängslades nu i Iran ”enbart på grundval av sin religiösa övertygelse.”

En grupp av Bahai-ledare åtalas för spioneri skulle nekas tillgång till sina advokater, sade Crowley.

Han tillade att iranska myndigheterna hade kvar mer än ett dussin kristna, ”några av dem hålls i förvar utan underbyggda avgifter.”

”USA är alltmer oroad över Irans pågående förföljelsen av bahaier och andra religiösa minoritetsgrupper,” Crawley sagt.

På torsdagen offentliggjorde USA sin årliga rapport om mänskliga rättigheter förhållanden runt om i världen, en rapport som beskrev Irans rekord som försämring. Förutom att undertrycka religiösa grupper, Iran, enligt rapporten, har fortsatt att inskränka yttrandefriheten och mötesfriheten och att 70 personer dödats och 4000 mer kvar i en våldsam kraftåtgärder mot protester.

Relationerna mellan de två länderna har varit spända, med USA anklagar Iran för att utveckla kärnvapen, en avgift Teheran förnekar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.