Kvinnor

iranska kvinnor - protestKvinnorna i Iran har varit de främsta offren för prästerskapets envälde under de senaste fyra decennierna. De betraktas som en andra klassens medborgare i Irans nuvarande konstitution där lagarna bestäms utifrån prästerskapets medeltida ideologi.

De iranska kvinnorna har inte rätt att bestämma över sin egen kropp, har begränsad makt över sitt eget liv och får inte ens bestämma sin egen klädsel. Obligatorisk giftermål och äktenskap av mindre åriga flickor enligt Sharia lagstiftning är tillåten. Över 30 universitet i landet har förbjudit kvinnor från att studera inom 77 olika ämnesområden och flera planerar att följa efter trots att kvinnor står för nästan 60 procent av universitetsstuderande i landet. Nyligen antog prästerskapet ett nytt lagförslag som förbjuder myndigheterna att utfärda pass för ensamstående kvinnor utan samtycke från kvinnans förmyndare eller från ett dekret från en sharia domare.

Internationella människorättsorganisationer beskriver dagens Iran som en köns apartheid där kvinnor marginaliseras enbart på grund av sin kön.  Kvinnor i Iran spelar därför en viktig roll i den tre decennielånga kampen mot prästerskapets envälde och var således de första kvinnorna i ett muslimskt land att organisera sig för sina grundläggande fri- och rättigheter. Deras frihetskamp för jämställdhet är lika lång som kampen för demokrati och mänskliga rättigheter i Iran som har pågått i över ett sekel.

Kvinnorna går i förgrunden under de landsomfattande pågående protesterna i Iran i som började i september i år efter det tragisk och avskyvärd mordet av Mahsa Amini, en 22 årig kurdisk tjej som sköts ihjäl på svepskäl av olämplig islamisk klädsel i Teheran. Nu har kvinnor en lysande och prominent roll i landsomfattande protesterna i Iran. Stora engagemang i kampen för frihet, demokrati och jämställdhet i Iran är nu erkänd och beundrad av hela världen.