En demonstrant skjuten till döds i Teheran

En demonstrant sköts till döds, flera skadades och dussintals greps. På måndagen deltog tusentals i demonstrationer i Iran, som hölls i solidaritet med revolterna i Egypten och Tunisien.

Demonstrationer pågick på flera platser runt om i Iran på måndagen. Protesterna hålls i solidaritet med revolterna i Nordafrika. Vissa demonstranter var tysta och lugna, men flera skanderade ”död åt diktaturen”.

Många demonstranter ska ha skadats, men protesterna har ändå fortsatt. Enligt den oppositionella webbplatsen Kalame grep iranska säkerhetsstyrkor dessutom dussintals protesterande i Teheran, enligt Reuters.

I Teheran pågick demonstrationer vid tekniska universitetet och vid Imam Hosseins torg. Kravallpolis ska ha använt tårgas vid Valiasrtorget, Hafte tirs torg. Demonstrationer ägde även rum i stora iranska städer som Isfahan, Kermanshah och Shiraz.

Inför måndagens utlysta massdemonstrationer i Teheran hade den iranska regimen genomfört en rad motåtgärder. Flera oppositionella hade fängslats. Vidare rapporterades om inskränkningar för internet. I samband med demonstrationerna ska mobiltelefoner slutat fungera.

I den iranska kalendern var dagens datum ”25 bahman”, vilket också var namnet för måndagens manifestation. Nyhetskanalen al-Jazira rapporterade att ordet bahman (februari) blivit blockerat på nätet och inte längre var sökbart inom Iran. 

Under måndagen började det amerikanska utrikesdepartementet twittra på farsi. ”USA:s utrikesdepartement tillerkänner sociala medier den historiska roll dessa spelar för iranier världen över”, skrev man i ett första inlägg i söndags.

Iranska ledare hävdar att USA-sponsrade medier såsom Voice of America försöker underminera den islamiska republiken genom sina sändningar.

I ett senare inlägg konstaterade amerikanska UD att Irans vägran att låta de oppositionella samlas och demonstrera berövar dem möjligheten till samma aktiviteter som regimen tidigare hyllat när de skedde i Egypten.

Anders Forsström

Susanne Jacobsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.