En ny våg av gasförgiftning av skolflickor återupptas i Iran

Lördagen den 4 november 2023 fick ett antal elever i Kowsars flickskola i Ahvaz föras till sjukhus på grund av att de andats in en luktande gas som orsakade andnöd och andra förgiftningssymtom.

Officiella medier i Iran använde inte termen “förgiftning” och skrev bara om “andnöd”.

Under tiden sa den politiska och underrättelsetjänsten för guvernören i Khuzestan att studenterna kände “obehag”.

Abdollah Afrazeh Shahavand avvisade idén om förgiftning och sa att användningen av termen förgiftning är fiendens plan och kommer att utnyttjas mot nationell säkerhet.

Söndagen den 29 oktober fick sextiosju skolflickor vid Zanjans Kowsar High School of Art också läggas in på sjukhus på grund av förgiftning.

Onsdagen den 1 november 2023 föll en flickskola i Rasoulabad Baghdanieh i provinsen Sistan och Baluchestan offer för ytterligare en kemisk attack. Ambulanser transporterade några av de förgiftade eleverna till närliggande vårdcentraler.

Efter den kemiska attacken spärrade militärstyrkor av skolan, vilket hindrade föräldrar och lokalbefolkning från att närma sig det drabbade området.

Flickskolor och gymnasieskolor över hela Iran blev offer för kemiska attacker från december 2022 till april 2023. Chockerande nog har över 700 skolor i mer än 160 städer runt om i Iran drabbats. Olika tjänstemän inom hälsoministeriet, parlamentsledamöter (parlamentsledamöter) och regimmyndigheter uppskattade antalet drabbade studenter till mellan 5 000 och 13 000 i februari och början av mars, med minst fem barn som miste livet i dessa fruktansvärda attacker.

Den prästerliga regimen misslyckades med att vidta några betydande åtgärder för att stoppa dessa organiserade attacker över hela landet, och den gav inte heller några övertygande svar till föräldrarna och allmänheten.