EP antar ny resolution mot Iran, fördömer MR-kränkningar i landet

Europaparlamentet, EP, antog på torsdagen en ny resolution mot prästerskapets förtryck och fördömde behandlingen av människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh.

Resolutionen lyfter fram att den framstående iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh har dömts till 11 års fängelse efter att ha åtalats för verksamhet som hotar den nationella säkerheten, medlemskap i Centrumet för människorättsförsvarare, underlåtelse att bära hijab (islamisk klädedräkt) i ett videoinspelat meddelande samt regimfientlig propaganda. Hon har även förbjudits att utöva advokatyrket och att resa under 20 års tid efter avtjänat straff. Tvåbarnsmamman Sotoudeh greps den 4 september 2010 och har sedan dess under långa perioder suttit i isoleringscell och enligt uppgift även torterats. Hon har förvägrats kontakt med sin familj och sin advokat och var vid ett tillfälle nära döden efter en hungerstrejk i protest mot fängelseförhållandena och mot avsaknaden av ett korrekt rättsförfarande.

Parlamentet tillägger att framtvingade erkännanden, tortyr och misshandel av fångar, förvägrad sömn, isoleringsceller, hemliga fängslanden, tillämpning av grym, omänsklig eller förnedrande behandling, fysiska övergrepp, bland annat sexuellt våld, och straffrihet för statstjänstemän förekommer alltjämt i stor omfattning i Iran och skapar starka tvivel om huruvida landets rättsliga förfaranden är rättvisa och öppna.

Resolutionen belyser även andra fall av systematiska övergrepp mot människorättsadvokater och människorättsaktivister i Iran däribland fallen med Mohammad Ali Dadkhah, Abdolfattah Soltani och Houtan Kian som hotas av åtal. EP kritiserar också frihetsberövandet av Sotoudehs make, Reza Khandan,som  kallades till polisen den 15 januari. Han hölls kvar över natten, släpptes fri mot borgen från tredje person och står nu åtalad för sin verksamhet på sin hustrus vägnar.

Europaparlamentet påpekar i resolutionen att det vill se hårdare åtgärder mot de ansvariga för dessa kränkningar. Parlamentet tillkännager att den nuvarande förteckningen över individer och organisationer som är föremål för EU:s reseförbud och frysta tillgångar bör utvidgas till att omfatta iranska tjänstemän som bär ansvaret för brott mot de mänskliga rättigheterna, förtryck och inskränkning av friheten i Iran.

Europaparlamentets resolution av den 20 januari 2011 om Iran – fallet Nasrin Sotoudeh, i sin helhet:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0028+0+DOC+XML+V0//SV&language=SV

Europaparlamentets resolution av den 20 januari 2011 om Iran – fallet Nasrin Sotoudeh, i sin helhet:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0028+0+DOC+XML+V0//SV&language=SV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.