Maryam Akbari Monfared står inför nya anklagelser efter 13,5 års fängelse

Den politiska fången Maryam Akbari Monfared kallades till Courthouse of Evin lördagen den 1 juli 2023, där hon ställdes inför fem nya anklagelser. Hon återfördes omedelbart till fängelset i Semnan, 216 km öster om Teheran.

De nya anklagelserna mot Maryam Akbari Monfared kommer efter att hon suttit fängslad i 13,5 år utan en enda ledighetsdag, och det är bara 18 månader kvar av hennes 15-åriga straff.

De nya anklagelserna mot Akbari Monfared inkluderar “propaganda mot staten”, “församling och maskopi”, “spridning av lögner”, “förolämpa (Khamenei)” och “uppmuntra människor att störa den allmänna ordningen.” Dessa anklagelser är baserade på brev och rapporter som publicerats av Maryam Akbari Monfared på sociala medier.

Vem är Maryam Akbari Monfared?
Född 1975, Maryam Akbari Monfared har tre döttrar. Hon greps den 30 december 2009, mitt i natten hemma när hon sövde sin 4-åriga dotter Sara.

I juni 2010 dömde revolutionsdomstolen i Teheran ett 15-årigt fängelse för Moharebeh på grund av det påstådda “medlemskapet i People’s Mojahedin Organization of Iran”, en anklagelse som fru Akbari aldrig har accepterat. Hon har suttit i fängelse utan en enda dag permission sedan hon häktades. Hon lider av sköldkörtelfel och ledreumatism.

Hon har varit en motståndskraftig och motståndskraftig politisk fånge, som bestämt hållit fast vid sin sak. “Vi kan känna doften av vår i Evin, och jag är säker på att denna vackra vår en dag kommer att växa och omfamna vårt hemland. Frihetens vår är på väg… Våren kommer. Den kommer att passera genom taggtrådarna och landa i vårt hemland”, skrev hon från Evin.

Den tidigare politiska fången Atena Farghadani beskriver henne som “en kvinna vars motstånd var en regnbåge av hopp för alla fångar.”

Maryam Akbaris syster och bror, Roqieh och Abdulreza Akbari Monfared, avrättades under massakern på politiska fångar sommaren 1988. Ytterligare två av hennes bröder avrättades under massavrättningarna 1981 och 1984.

Maryam flyttades abrupt från kvinnoavdelningen i Evin till fängelset i Semnan den 9 mars 2021. Ingen juridisk myndighet har accepterat ansvaret för förvisningen av Maryam Akbari Monfared till fängelset i Semnan.

Hennes förhållanden i Semnan fängelse är inte lämpliga. Maryam Akbari Monfared och hennes familj möter fler restriktioner jämfört med tidigare utan några juridiska motiveringar.

Den politiska fången Maryam Akbari Monfared har lidit av fettleversjukdom i över två år. Underrättelseministeriet tillät henne dock inte att träffa en läkare utanför fängelset.

Fängelsets läkare ordinerade denna politiska fånge specialmat för leverpatienter. Men under de senaste två åren har Akbaris förfrågningar om rätt kost och ett besök hos en specialist inte besvarats.

Fru Akbaris fysiska tillstånd har blivit extremt akut på grund av brist på rätt näring och tillgång till behandling, och hon lider av olika biverkningar.