Nu slår Iran till mot sin kristna minoritet

Ett 70-tal ”missionärer” har gripits under arresteringsvågen som startade på juldagen

Nu slår Iran till mot sin lilla kristna minoritet.
Ett 70-tal ”missionärer” har gripits de senaste veckorna.

De iranska myndigheterna riktar in sig på evangelikala huskyrkor, medan de officiellt tillåtna armeniska och katolska kyrkorna uppges ha lämnats i fred.Bland de gripna är personer som konverterat från islam samt konvertiter som försökt övertala andra muslimer att följa deras exempel, enligt en evangelikal nyhetsbyrå med kontakter i Iran. ”Fler gripande på gång”Teherans guvernör Morteza Tamadon bekräftar gripandena och säger att fler är på gång. Han kallar de gripna ”hårdföra” missionärer och anklagar evangelikala för att ha trappat upp sin verksamhet i Iran – och beskriver det som en ”fientlig kulturell invasion”.

– Precis som talibanerna som har trängt in i islam som en parasit, har (de evangelikala) snickrat till en rörelse i kristendomens namn, säger Tamadon till den statliga iranska nyhetsbyrån IRNA.

”Beskyddar etablerade kyrkor”Arresteringsvågen, som startade på juldagen, är den största på åratal. Den iranska regimen accepterar och ”beskyddar” etablerade kristna kyrkor och judiska synagogor, men ser med allt större skepsis på den växande inofficiella kristna rörelsen. Den betraktas som grogrund för opposition och västligt inflytande – och misstänks för att missionera bland muslimer, något som kan leda till dödsstraff.- Det är huskyrkornas natur som oroar Iran. Det hela handlar om konvertiter. Det är ett mycket specifikt och preciserat tillslag av Iran, säger Fleur Brading i den brittiska gruppen Christian Solidarity Worldwide (världsomspännande kristen solidaritet) till nyhetsbyrån AP.- Myndigheterna använder avsiktligt ordet ”missionärer” i stället för ”evangelikala”. Som evangelikala är de en grupp som har rätt till sin tro. Som missionärer är de fiender till staten som försöker fördärva folket, säger hon.Biblar förbjudnaIranska kristna nyhetsbyrån ICNA, en evangelikal organisation i Kanada som rapporterar om kristna i Iran och Afghanistan, uppger att civilklädda säkerhetsmän slog till mot kristnas hem under julhelgen. De beslagtog bilder, cd-skivor, biblar och religiös litteratur samt datorer och personliga handlingar.Enligt ICNA är det förbjudet med biblar och predikningar på persiska, så därför måste iranska konvertiter söka sig till underjordiska grupper.Trycket ökarIrans fiender står bakom de underjordiska kyrkorna, förklarade ayatollah Ali Khamenei, landets högste ledare, i ett tal i oktober. Samma månad sa den iranske underrättelseministern att hans agenter hade upptäckt hundratals underjordiska kristna grupper.- Efter dessa officiella kommentarer har trycket på vår församling ökat. Tillslagen har blivit mera organiserade, säger Saman Kamvar, chef för ICNA, till den amerikanska tidningen Wall Street Journal.I juni förra året greps den evangelikale pastorn Yousef Nadrkhani och hans fru, båda konvertiter i den nordiranska staden Rasht, rapporterar samma tidning. Mannen dömdes till döden för att ha avfallit från islam, organiserat möten och inbjudit andra att bli kristna, startat en huskyrka, döpt människor samt för att öppet ha uttalat sin avsky för islam. Hustrun dömdes till livstids fängelse.Ytterligare en pastor greps samma månad i staden Shiraz, anklagad för att vara avfälling samt för brott mot landets säkerhet.

Ungefär en procent av Irans nära 80 miljoner invånare är kristna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.