Stor säkerhetspådrag på Irans gator inför subventionsnedskärningar

Närvaron av säkerhetspolis vid Teherans större platser ökade dramatisk på söndag i och med att den iranska regeringen fullföljde sina långtgående planer på att avskaffa mat- och energisubventioner. Vittnen rapporterade om en tung polisnärvaro runt om i huvudstaden Teheran parallellt med säkerhetspådrag i andra storstäder som Tabriz, Kermanshah, Bandr Abbas, Kerman och Ahvaz.

Subventionsnedskärningarna i den alltmer auktoritära Islamistiska Republiken var planerade sedan en långtid tillbaka men  prästerskapet valde att avvakta dess genomförande av rädsla för folkets motreaktion.

Men inför en alltmer isolerad position på den internationella arenan samtidigt som internationella sanktioner över landets omtvistade kärnenergiprogram nu börjar bita in, har gjort att prästerskapet  tvingas bita i det sura äpplet och fullfölja sina tidigare planer trots dess fruktade konsekvenser.

Mahmoud Ahmadinejad meddelade på lördagskvällen att nedskärningarna skulle träda i kraft vid midnatt, vilket föranledde en enorm närvaro av statliga säkerhetsstyrkor på allmänna platser för att förebygga varje form av protest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.