Irans uppror driver framåt när Baluch-gemenskapen skanderar ”Död åt Khamenei!”

Det iranska folkets landsomfattande uppror bevittnade ett stort uppståndelse på fredagen, där demonstranter över hela provinsen Sistan & Baluchestan i sydöstra Iran gick ut på gatorna i stort antal och skanderade ”Död åt Khamenei!” med hänvisning till regimens högsta ledare Ali Khamenei. Dessa massiva protester kom bara två dagar efter att människor i många städer höll ceremonier och protestsammankomster för att markera den 40:e dagen av massakern den 30 september på över 100 medlemmar i Baluch-gemenskapen i staden Zahedan av regimens säkerhetsstyrkor.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 219 städer. Över 550 människor har dödats, och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 390 dödade demonstranter är nu publicerad.

Det finns en växande känsla av solidaritet bland hela den iranska befolkningen när nationen minns det förtryck som mullornas regim utövade mot olika etniska grupper i hela landet. Medan regimen, genom konspirationer som sträcker sig över de senaste fyra decennierna, försökt splittra det iranska folket och till och med ställa dem mot varandra, har det iranska folket behållit sin nationella struktur och fortsätter att säga, med en röst, att denna regim måste gå.

Under de tidiga timmarna på fredagsmorgonen rapporterade aktivister i Nosratabad i Sistan & Baluchestan-provinsen att demonstranter tände eld på en checkpoint som hindrade människor från andra provinser att komma in. I ett annat område i den här provinsen sa aktivister att myndigheterna skickade många säkerhetsenheter från Zahedan, huvudstaden i Sistan & Baluchestan, till Khash, som också nyligen har bevittnat oroligheter.

Men trots regimens säkerhetsåtgärder och ansträngningar för att förhindra protester, såg städerna i Sistan och Baluchestan-provinsen ytterligare en omgång av massprotester på fredagen. Protestmöten rapporterades i Zahedan, Khash, Rask, Saravan, Iranshahr, Chabahar och Pishin. Folket skanderade anti-regimens paroller, inklusive ”Död åt Khamenei!” och ”Död åt basij!” Säkerhetsstyrkor öppnade eld och försökte skingra demonstranterna, men demonstrationerna fortsatte. Folket höll sina linjer med bara händer och fortsatte att skandera slagord mot mullornas styre.

Samtidigt hölls ett protestmöte i Teheran när sörjande samlades för att fira minnet av Amir-Mehdi Farrokhi, dödad 40 dagar tidigare av regimens säkerhetsstyrkor. Sammankomsten förvandlades till ett anti-regimmöte och demonstranter skanderade slagord mot regimens huvudinstitutioner. ”Basij & IRGC, ni är vår ISIS!” demonstranterna skanderade när de lovade att fortsätta Farrokhis väg.

Upproret i Sistan-och-Baluchestan i dag och den rikstäckande solidariteten med Zahedan och Khash under de senaste dagarna visar att massakrerna den 30 september och den 4 november har fördubblat vårt folks beslutsamhet att störta den religiösa fascismen, etablera demokrati och folksuveränitet.