Iran: Frisläpp människorättsförsvarare som fängslats under protester

Undertecknad internationella människorätts- och civilsamhällesorganisationer kräver ett slut på det avsiktliga våldet, arresteringen, hoten och anklagelserna mot iranska människorättsförsvarare, journalister, studentaktivister och medborgarrättsaktörer, särskilt bland etniska minoritetsgrupper. Sedan den 18 september 2022 har över 50 människorättsförsvarare, förutom journalister och studentaktivister, arresterats och godtyckligt fängslats, några redan anklagade för att ”agera mot nationell säkerhet”. Dödssiffran i hela landet uppskattas ha gått över 100 enligt vissa människorättsorganisationer och medier. Enligt Baloch Activists Campaign dödades den 1 oktober 2022 minst 67 demonstranter enbart i Zahedan, Balochistan-provinsen. Arresteringarna och attackerna verkar vara utformade för att straffa och tysta de som protesterar för mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors rättigheter, och för ansvar för döden i Moralpolisens förvar av en 22-årig kvinna, Mahsa (Jina) Amini, samtidigt som de upprätthåller landets diskriminerande påtvingade slöjelagar. Som svar på detta har flera människorättsgrupper krävt att den iranska polisen och myndigheterna ska ställas till svars. Iranska myndigheter riktar sig särskilt till medlemmar i det civila samhället, kvinnliga människorättsförsvarare och de som arbetar med kvinnors och flickors rättigheter på frontlinjer, inklusive aktivister som arbetar med etniska minoriteters rättigheter. Minst 17 försvarare av kvinnors rättigheter och medborgerliga rättigheter har arresterats godtyckligt i Kurdistan-provinsen. Den 21 september 2022 inledde Jina Modares Gorji, en kvinnlig människorättsförsvarare, en hungerstrejk i protest mot det fysiska överfallet och interneringen i Sanandaj Correctional Center.

Många familjemedlemmar till människorättsförsvarare har blivit hotade medan människorättsförsvararna har arresterats med våld och deras hus plundrats, inklusive Golrokh Iraee, Bahareh Hedayat, Vida Rabbani, Majid Tavakoli, Babak Paknia, Mahsah Gholamalizadeh, Elaheh Mohammadi och Niloufar Hamedi – kvinnlig människorättsförsvarare och journalist som ursprungligen bevakade döden i förvar av Mahsa (Jina) Amini. Golrokh Iraee har överförts till isoleringsfängelse i Qarchak-fängelset och, under en nyligen utfrågning, ställdes hon inför anklagelser om att ”samla och samverka mot nationell säkerhet” för sina inlägg i sociala medier om demonstranter som dödades eller arresterades. I ett annat fall arresterades Milad Panahipour och Saeed Jalilian, två människorättsadvokater som företräder den medborgerliga och politiska rättighetsaktivisten Hossein Ronaghi, tillsammans med försvararen vid Evin Court den 24 september 2022 och har sedan dess varit godtyckligt fängslade. Sedan starten av protesterna har dussintals studentaktivister gripits. På kvällen den 2 oktober 2022 attackerades studenter våldsamt vid Sharif University of Technology, med flera personer som skadades allvarligt och många arresterades efter att huvudcampus belägrades till efter midnatt. Mitt i detta snabba tillslag mot människorättsförsvarare fortsätter iranska myndigheter att stänga av mobilt internet och störa telekommunikationstjänster. Detta har haft en massiv kvävande inverkan på rätten att protestera och hindrar människorättsförsvarare från att dokumentera och sprida information om de pågående kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.

Frisläpp fångar och återställ internet Undertecknade människorättsorganisationer är allvarligt oroade över arresteringar, tillfälliga interneringar och fysiska övergrepp av människorättsförsvarare, journalister, studentaktivister och medborgarrättsaktörer under protester. Vi kräver att de iranska myndigheterna omedelbart och villkorslöst släpper alla människorättsförsvarare som felaktigt har fängslats. Vi uppmanar dessutom de iranska myndigheterna att se till att behandlingen av människorättsförsvarare när de sitter i förvar följer villkoren som anges i ”Body of Principles for Protection of All Persons under Any Form of Interaction or Fängelse”, inklusive omedelbar tillgång till advokater. Vi påminner de iranska myndigheterna om att följa principerna i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), särskilt artikel 21, enligt vilken Iran är skyldigt att erkänna rätten till fredlig sammankomst och att stoppa det våldsamma tillslaget av protesterna. Vidare uppmanar vi de iranska myndigheterna att omedelbart återställa fullständig tillgång till internet och telekommunikation och avstå från att filtrera, strypa, blockera eller störa onlinekommunikationsplattformar och -verktyg eller begränsa möjligheten för iranska medborgare och invånare från att komma åt och sprida information på ett gratis, säkert och säkert sätt. Bristande utredning och straffrihet för förövarna av det brutala tillslaget av de tidigare protesterna i december 2018, januari 2019 och november 2019 har bara ökat faran för försvarare och modiga förövare. Det internationella samfundet, som intressenter i de nuvarande politiska processerna, och särskilt Europeiska unionen, Kanada, Norge, Schweiz och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har uttryckligen förbundit sig att säkerställa skydd för människorättsförsvarare och civilsamhällesaktivister och garantera deras effektiva deltagande och engagemang. Undertecknare Abdorrahman Boroumand Center for Human Rights i Iran Åtkomst nu Agir ensemble pour les droits humains ARTIKEL 19 Front Line Defenders Human Rights Watch Internationella federationen för mänskliga rättigheter Kurdistans nätverk för mänskliga rättigheter Kurdpa människorättsorganisation Skydd Internationellt Världsorganisationen mot tortyr.