Belgisk överenskommelse med Iran om fångutväxling oroar exiliranier

Det belgiska parlamentet kommer att debattera ett nytt lagförslag i nästa vecka som underlättar fångutväxling med Iran. Lagförslaget ratificerar en överenskommelse om fångutväxling mellan Iran och Belgien som länderna signerade i mars. Om parlamentet antar lagförslaget kan dömda iranska brottslingar i Belgien begära att få avtjäna sina straff i Iran och tvärtom.

Regeringskoalitionen har majoritet i parlamentet och lagförslaget väntas passera utan hinder.

Exiliranier oroade

Exiliranier är oroade över att iranska regimen ska utnyttja den nya lagen för att få sin dömda diplomatterrorist, Assadollah Assadi, utlämnad till Iran. Regimen kan då hänvisa till den nya lagen och begära att Belgien lämnar ut Assadi för att han ska avtjäna sitt straff i iranska fängelser.

Det i sin tur innebär att regimens terroristdiplomat och hans tre medbrottslingar kan undgå rättvisa och bli frisläppta när de landar i Iran.

Många svensk- och exiliranier som deltog i sammankomsten i Paris som var mål för Assadis bombattentatet är kritiska till lagförslaget. De uppmanar nu det belgiska parlamentet att rösta emot lagförslaget.

Iranska regimtjänstemän åtnjuter straffrihet

Iranska regimtjänstemän åtnjuter straffrihet i Iran för terrorism och allvarliga MR-brott, vilket FN:s särskilde Iranrapportör påpekade nyligen i sin rapport till FN:s MR-råd.

Regimens så kallade rättsväsende är en del av regimens verktyg för att kväsa oppositionella, kritiker och aktivister och garantera straffrihet för regimtjänstemän ansvariga för allvarliga brott.

Assadi och hans tre medbrottslingar dömda för terrorattentat mot den iranska oppositionen

En domstol i Belgien dömde förra året den iranske diplomaten Assadollah Assadi till 20 års fängelse för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat mot iranska oppositionens sammankomst i Paris i 2018. Tidigare i år slog en appellationsdomstol i Belgien fast domen mot tre iranska terrorister som Assadi hade rekryterat för attentatet.

Appellationsdomstolen dömde Nasimeh Naami och Amir Sadouni till 18 års fängelse vardera medan Mehrdad Arefani fick 17 år. De förlorar också sina belgiska medborgarskap och måste böta 60000 euro (640000 kr) vardera.

Assadi, som var hjärnan bakom attentatet, valde att inte överklaga sitt straff. Han accepterade därmed domen från den fjärde februari 2021.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter

Bankgiro: 5570-3144

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

        No to execution  No to prison

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

Debattartikel på GP: Sverige måste sluta stötta Irans brutala regim

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Årliga mötet 2020

Categories