Svensk-iranska samfund: folket i Iran slås mot två fiender, regimen och coronaviruset

Iranska samfund i Sverige och Skandinavien deltog under lördagen i en internetkonferens om coronakrisen i Iran.

Konferensen arrangerades av svensk-iranska samfund samtidigt som antalet döda i COVID19 i Iran överstiger 25 000.

Dödsfall rapporteras från minst 260 iranska städer. Skräckhistorier väller ut från landet i samband med att coronapandemin kräver allt fler offer. Folket i Iran berättar om hur regimen ignorerar befolkningens behov och bara vidtar åtgärder som stärker sitt grepp om makten.

Många talar om hur unga och gamla smittade av coronaviruset dör i ensamhet i sina hem eller på gatorna utan hjälp att ta sig till sjukhus. I flera städer och regioner, som är värst drabbad, saknas det sängar och många läkare och sjuksköterskor har dött till följd av brist på skyddsutrustning.

Detta tillsammans med regimens lögner och försök för att mörka sanningen om coronavirusets utbredning och antalet döda i landet diskuterades under lördagens konferens.

Tidigare EU-parlamentariker deltog i internetkonferensen

Flera tidigare EU-parlamentariker, parlamentsledamöter och europeiska ministrar deltog också i konferensen.

Talarna uttryckte solidaritet med iranska folket och prisade iranska oppositionskoalitionen, NCRI, för deras rapporter från landet som avslöjar regimens lögner, särskilt när det gäller antalet döda. De påpekade att regimen är ansvarig för krisen och har förvärrat pandemin genom sitt korrupta och kriminella agerande.

Dr Alejo Vidal-Quadras, Europaparlamentets tidigare vicetalman, sade ”Det är ofattbart att regimen hävdar att coronakrisen är under kontroll. [Högste ledaren] Khamenei skyddar bara revolutionsgardets styrkor.”

”Regimen skickade internationella medicinsk hjälp till den svarta marknaden i en kriminell handling för att tjäna pengar”, tillade han.

Italiens tidigare utrikesminister, Giulio Terzi instämde i kritiken mot regimen och sade ”iranska regeringen har gjort coronaviruset till ett biologiskt massförstörelsevapen mot iranska folket.”

Han citerade uttalanden från iranska oppositionsledaren, Maryam Rajavi, och betonade att omvärlden måste förstå att iranska folkets främsta problem är själva regimen.

Moderaternas tidigare EU-ledamot, Gunnar Hökmark, påpekade i sitt tal till konferensen att iranska regimen agerade som diktaturer brukar göra inför stora kriser och dåliga nyheter.

”Diktaturer hatar sanningen. De är rädda för den. [Diktaturer] mörkar, ljuger och straffar de som strävar efter sanningen om coronaviruset, precis som det sker i Iran. Vi bör stödja iranska folket för ett fritt Iran.”