Nya anklagelser mot Iran Politiska fångar

Den iranska regimen förde nya falska anklagelser mot två politiska fångar och människorättsaktivister tidigare i år för att våga protestera mot avrättningar av tre kurdiska politiska fångar och vägra en fysisk inspektion.

Rättegången mot Atena Daemi och Golrokh Iraee, som hölls tisdagen den 18 juni, vid den 26: e gren av revolutionär domstolen i Teheran.

De två mänskliga rättigheter aktivisterna framträdde inför domstolen som anklagades för de vaga anklagelserna av förolämpningsregimens grundare Ruhollah Khomeini och högsta ledare Ai Khamenei, vilket ledde till att fängelses order motverkades genom att motstå en inspektion och sjunga protest slogan på den dag då de tre kurdiska politiska fångarna blev verkställda , och propaganda mot staten genom att skicka öppna brev ur fängelset.

I en relaterad utveckling kallades tre kvinnors rättigheter aktivister till åklagarmyndigheten vid Evin-fängelsen i veckan. Maryam Mohammadi, Esrin Derkaleh och Nargess Khorrami är alla medlemmar av Neday-e Zanan-e Iran (Voice of Iranian Women) Association.

Övriga medlemmar i gruppen – Akram Nasirian och Nahid Shaqaqi – greps i förra månaden. Nasirian blev befriad på borgen efter 27 dagar i Ward 209 (Evins efterretningsministeriums avdelning). Shaqaqi är fortfarande fängslade.

Medan arbetsaktivisten Neda Naji, som greps under Internationella Arbetsdagens protester i Teheran, överfördes från Ward 209 i Evin till det ökända Qarchak-fängelset i Varamin lördagen den 15 juni.

Minst 15 kvinnliga arbetskraftsaktivister arresterades i protesterna utanför mullahs parlament den 1 maj.