30-årsjubileum av massakern av 30 000 politiska fångar i Iran

Som landsomfattande protester och strejk fortsätter över Iran, kommer in i sin nionde månad av fortlöpande uppror och i en tid där rop för frihet, Iranier i över 20 huvudstäder och större städer i Europa och Nordamerika kommer att samlas i en ny innovation, lördag den 25 augusti, i en gemensam, interaktiv konferens för att fira 30 000 politiska fångar som utfördes i massakern 1988 i Iran.

De rikstäckande populära upproren idag är fortsättningen av de eftersträvade vägarna för dem som föll för frihet 1988. De som sagt nej till hantlangarna och offrade sina liv för frihet i Iran.

Konferensen, som för första gången kommer att samla tusentals iranier i Europa och Nordamerika, ingår i den internationella kampanjen som söker rättvisa för massakerns offer. En kampanj som lanserades för två år sedan med en uppmaning från NCAM: s ordförande, Maryam Rajavi, och kräver en oberoende utredning från FN i massakern, vilket sätter stopp för straffriheten för förövarna av massakern 1988. Ett massakre som har blivit uppmärksammat av människorättsorganisationer, experter och försvarare, som en av de värsta brott mot mänskligheten sedan andra världskriget.
Förövarna av denna massakern är nu bland de högsta tjänstemännen i regimen och är direkt involverade i att undertrycka upproret.

Tusentals från hela den iranska diasporan och representanter för iranska föreningar, tillsammans med framstående internationella sociala och politiska personligheter, kommer att samlas i Paris, London, Berlin, Frankfurt, Stockholm, Amsterdam, Rom, Oslo, Bryssel, Bern, Ottawa, Toronto, Vancouver, Bukarest , Helsingfors, Göteborg, Århus, Stuttgart. Överlevande och släktingar i massakern delar också sina erfarenheter och observationer med deltagarna.
Kongressledamoten Patrick Kennedy och ett antal europeiska lagstiftare kommer att vara bland deltagarna på konferensen i Paris.

Bakgrundsinformation

I 1988 baserades mer än 30 000 politiska fångar som tjänstgjorde sina meningar på grund av Khomeinis fatwa för att de fick sina grunder för att försvara demokrati och mänskliga rättigheter. För att påskynda avrättningarna bildade Khomeini tre medlemskommitténs dödsutskott i hela Iran för att döda fångarna ihjäl inom några minuter. Offren, begravdes i massgravar. Hittills har ingen oberoende internationell utredning utförts med avseende på denna massakern, och förövarna till detta hemska brott har aldrig blivit rättvisa.
I en ljudinspelning som uppenbarades 2016 berättar Hossein Ali Montazeri, Khomeinis efterträdare vid den tiden, uttryckligen Dödsutskottet i Teheran att det som utförs är den islamiska republikens mest häftiga brott i Irans historia. I april 1989 avsked Khomeini Montazeri för hans motstånd mot massakern. I juni samma år, efter Khomeins död, blev Ali Khamenei Irans högsta ledare.
Under de senaste månaderna har många människorättsorganisationer som Amnesty International presenterat rapporter om massakern 1988, som efterlyser undersökningar i detta avseende och har begärt att brådskande reaktion på mullornas förstörelse av massgravar ska ske.