Manifestation till stöd för folkliga protester i Iran

Svensk- och exiliranier, fortsatte sina stödsmanifestaioner  på Mynttorget i solidaritet med de folkliga protesterna mot prästerskapet i Iran.

Deltagarna i lördagens manifestation krävde att Sverige ska agera utifrån sin feministiska utrikespolitik för att pressa prästerskapet till att upphöra med förtryck samt lyfta den obligatoriska klädkoden mot kvinnor.

Amnesty International beskrev nyligen den obligatoriska klädkoden som kränkande, diskriminerande och förnedrande. Människorättsorganisationen krävde att regimen ska stoppa förföljelsen av kvinnor för att de protesterar fredligt mot den obligatoriska klädkoden.

Uppmaningen kom efter rapporter om att iranska regimen har gripit en kvinna som står utan slöja under en demonstration i Teheran den 27 december och viftar en vit flagga i en uppenbar protest mot landets obligatoriska klädkod som tvingar kvinnor att bära slöja. Iranska myndigheter måste släppa henne omedelbart och ovillkorligen, sade Amnesty i sitt uttalande av den 24 januari 2018.

Lördagens manifestation uppmärksammade även två kvinnliga politiska fångar, Atena Daemi och Golrokh Iraee som misshandlades brutalt av fängelsevakter när de flyttades till Qarchak-fängelset i staden Varmin i veckan.

Deltagarna uppmanade regeringen och UD att vidta skyndsamma åtgärder i EU och FN för att pressa iranska regimen till att frige samtliga politiska fångar, i synnerhet de demonstranter som frihetsberövats i samband med de folkliga regimkritiska protesterna i Iran.