Hungerstrejkande politiska fångar

Sedan 1:st augusti har 21 prominent politiska fångar, däribland flera samvetsfångar, inlett en hungerstrejk i protest mot de grymma, omänskliga och förnedrande förhållanden som de har tvingats utstå vid ett hårdbevakat fängelse i staden Karaj.

Politiska fångar i Gohatdast-fängelset har nyligen flyttats till ett nyöppnat område där förhållandena har beskrivits som kvävande.

De hålls frihetsberövade i trånga fängelseceller med fönstren täckta av metallplåtar och utan tillräckligt med sängar.

Fängelsevakterna förvägrar dem rent dricksvatten, mat och sanitet. Fångarna förbjuds att ta emot personligt besök och telefonsamtal från anhöriga, vilket vanligtvis är tillåtet i andra delar av fängelset.

”Det faktum att förhållandena i fängelset har försämrats så pass att desperata fångar känner att de är tvungna att hungerstrejka för att kräva de mest grundläggande normerna för mänsklig värdighet är skamligt och visar att Irans grymma fängelsesystem är i akut behov av reformer.

Den politiska fången Arzhang Davoudi har pågått hunger och medicinstrejk sedan den 20 augusti 2017 i Zabul-fängelset beläget i sydöstra Iran för att uttrycka solidaritet med fångarna av Gohardasht-fängelset. Han lider av diabetes och hjärtsjukdomar. Så snart han hörde om strejk av politiska fångar i Gohardasht-fängelset, började han också sin strejk för att stödja dem och att även protestera mot det dåliga skicket för Zabul-fängelset. Arzhang Davoudi har också meddelat att han inte kommer att sluta sin strejk om inte hans krav är uppfyllda. Denna politiska fånge har hållits i ensam förlossning och är under tryck i mer än 10 dagar.