Avrättning visar Irans förakt för barnens rättigheter

En man hängdes i Iran för ett brott som han begick när han var bara 16 år gammal. Iran visar tydligt sin hänsynslöshet och bryter mot barnens rättigheter och internationella lagar, säger Amnesty International.

Mannen som identifierades i statlig media bara med förnamnet ”Asqar” dömdes till döden för 30 år sedan hängdes den 23 maj 2017 i Karaj Centralfängelse nära Teheran.

”Iranska myndigheter påstår till FN och EU att de tar avstånd från att avrätta minderåriga. Denna avrättning visar hur fruktansvärt falska alla dessa påståenden är. Iran ratificerade konventionen om barnens rättigheter för 20 år sedan och det är bara så motbjudande att De fortfarande visar en sådan hänsynslöshet mot barnens rättigheter”, säger Philip Luther på Amnesty International.

”Det är tredje gången i år man avrättar någon som vid gripandet har varit minderårig. Iranska myndigheter visar tydligt sin avsikt att fortsätta trotsa internationella lagar om mänskliga rättigheter. Myndigheter måste stoppa alla avrättningar, de måste ändra irans islamiska strafflagen och avskaffa dödsstraff för minderåriga en gång för alla”

”Asqar” dömdes ursprungligen till döden 1988 för att ha huggit ihjäl en 12 årig granne, enligt statliga medier.

Planen var att straffet skulle verkställas när ”Asqar” fyllde 18 år, men han lyckades fly från fängelset en kort tid innan. Han var på rymmen tills han greps igen i april 2015.

Iran är ett av få länder i världen som fortfarande avrättar minderåriga.

Internationella lagar förbjuder dödsstraff för personer som är under 18 år när begår brott.

Amnesty International är emot dödsstraff, oavsett vem den anklagade är, brottet, skuldfrågan eller avrättningsmetod.

Organisationen har uppmanat alla länder som fortfarande tillämpar dödsstraff att ta avstånd från det och på sikt avskaffa straffet.