IRAN: Revolutionsgardet dödar utblottade bärare

Fyra kurdiska bärare greps förra veckan i gränsområdet i Banneh (västra Iran) och därefter trycks ner i dalen av agenter från mullornas regim.

En av bärarna Azad Ghassemi, far till ett litet barn, dödades och tre andra bärare skadades allvarligt. Två andra bärare som hade bevittnat detta mord greps och fördes till en okänd plats.

De regimens tjänstemän har hotat familjerna till de sex bärare att avstå från alla former av spridning av nyheter och information om detta brott.

Fem unga bärare, 18-27, omkom den 28 januari och 30 i byarna Piranshahr och Sardasht (iranska Kurdistan) när de fastnade i frys storm och lavin. Ett antal andra bärare skadades och åtminstone två av dem är i kritiska förhållanden.

Den chockerande död av dessa ungdomar är en liten del av den iranska regimens korruption och brott. Mullornas regim har plundrat det iranska folkets välstånd och förslösat landets tillgångar på kärnkraftsprojekt, och export av terrorism, fundamentalism och krig i regionen. Det har förstört landets ekonomi och lett till fattigdom, arbetslöshet och inflation för Iransk folk.

Ett ökande antal människor har tvingats bli bärare som en följd av förstörelsen av den iranska ekonomin och skenande arbetslöshet. Tio-åriga barn, äldre män och kvinnor, liksom studenter och akademiker är bland dessa bärare. De är i ständig fara av staten säkerhetsstyrka. Laviner, drunknar i floderna, frysning i kylan, och hamnar i djupa dalar, är bland andra faror i det här jobbet.

Under perioden 8 månader mellan mars och november 2016 åtminstone 70 kurdiska bärare förlorade sina liv i gränsområdena till följd av SSF skottlossning. Dussintals andra har blivit skadade.

Mr Ahmad Shahid, fd FN: s särskilda rapportör om mänskliga rättigheter i Iran, noterade systematiska dödandet av bärare i en av  rapporter och underströk det faktum att regimens lagar kriminaliserar verksamheten i dessa bärare och betrakta dem bestraffas med flera månaders fängelse eller kontant böter som är lika med priset på varor som beslagtagits från dem. Den UNSR fått rapporter om att gränsvakter skjuta bärare och på detta sätt, är dussintals bärare och deras hästar dödades eller sårades varje år.