Veckorapport om brott mot de mänskliga rättigheterna i Iran 7 augusti 2016

GENÈVE (5 augusti 2016) – FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad Al Hussein på fredag sörjde avrättningen av 20 personer i Iran den här veckan för påstådda terroristrelaterade brott.

Rapporter tyder på att de flesta om inte alla av de avrättade var från en minoritetsgrupp – sunni från kurdiska samhället. I många fall fanns det allvarliga tvivel om rättvisan i försöken, respekt för rättssäkerhet och andra tilltalades rättigheter. En av de män som hängdes i går, Shahram Ahmadi, påstods ha slagit och tvingats att underteckna ett tomt papper som hans falska bikt registrerades. Hans familjemedlemmar inte kunde besöka honom innan han avrättades, och var enligt uppgift riktas mot kyrkogården i stället för Rajai Shahr fängelset väster om Teheran.

”Tillämpningen av alltför breda och vaga åtal, i kombination med ett förakt för tilltalades rättigheter till en rättvis rättegång och en rättvis rättegång har i dessa fall ledde till en allvarlig orättvisa”, sade FN: s högkommissarie.

Högkommissarie Zeid fördömde också utförandet sista månaden av 19-åriga Hassan Afshar, som var 17 år när han greps och dömdes för våldtäkt. ”Genomförandet av ungdomsbrottslingar är särskilt motbjudande och jag uppmanar Iran att respektera det strikta förbudet enligt internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter mot denna praxis”, sade han.

Uttalande av talesmannen på avrättningarna nyligen i Iran

EU upprepar sitt starka motstånd mot användningen av dödsstraffet i alla sammanhang. Det erinrar också sin oro med det stora antalet avrättningar i Iran.

Dödsstraffet är ett grymt och omänskligt straff, som underlåter att agera som en avskräckande effekt och utgör ett oacceptabelt förnekande av människans värdighet och integritet.

Badgh 01